Comirnaty Pfizer vakcina je prije imala rok trajanja od 6 mjeseci, ali od septembra 2021. godine WHO, FDA i EMA su ažurirale preporuke i uputstva za ovu vakcinu u kojima piše kako je rok trajanja neotvorene bočice skladištene na -60 stepeni 9 mjeseci.

UPDATE: Zatim, u aprilu 2022. američka FDA je produžila rok na 12 mjeseci. Sve vakcine koje su imale rok 9 mjeseci sada se mogu koristiti i nakon tog perioda. Isto je usvoji CDC i evropski regulator EMA.

Ovo znači da, ukoliko dođete na vakcinaciju, i dobijete dozu iz bočice Pfizer vakcine na kojoj je, primjerice, pisao rok isteka 11/2021, ova vakcina je i dalje sigurna i efikasna i ne trebate brinuti.

Rok trajanja Comirnaty Pfizer: 9 mjeseci

,,FDA produljuje rok trajanja Pfizer cjepiva protiv COVID-19 – FDA je odobrila zahtjev tvrtke Pfizer, Inc. da produži rok trajanja Pfizer cjepiva protiv COVID-19 za dodatna tri mjeseca – sa šest mjeseci na devet mjeseci – kada se cjepivo čuva na temperaturi od -90 do -60 stepeni Celzijusa. Proširenje se također primjenjuje na serije koje su možda istekle prije ove izmjene.” (Izvor: https://apic.org/advocacy_update/fda-extends-shelf-life-of-pfizer-covid-19-vaccine/)

Paul Erlich Institut (Agencija njemačkog Federalnog ministarsva zdravstva):

,,Za BioNTech/Pfizerovo cjepivo/vakcinu Comirnaty, rok trajanja smrznutih bočica produžen je sa šest na devet mjeseci u Evropskoj uniji 10. septembra 2021. Ovo tromjesečno produženje odnosi se na bočice sa serijama cjepiva proizvedene nakon davanja odobrenja. Osim toga, ovo tromjesečno produženje također se može primijeniti retroaktivno na bočice serija proizvedenih prije izdavanja odobrenja. Uvjeti skladištenja od -90 °C do -60 °C ostaju nepromijenjeni”.

EMA informacije o Comirnaty vakcinu s ažuriranim podacima o roku trajanja Comirnaty Pfizer vakcine možete naći ovdje na str. 15.

Obavijest o produženju roka izdala je i ALMBiH, bosanska Agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

SADRŽAJ JE MOGUĆE PREUZIMATI BESPLATNO, UZ NAVOĐENJE IZVORA I LINKA.