Prije primanja vakcine trebate svog ljekara upozoriti ako ste imali tešku alergijsku/anafilaktičku reakciju ili probleme s disanjem nakon primanja neke druge vakcine ili ako ste imali takve reakcije prilikom primanja prve doze vakcine.

Recite ako se bojite igle ili ste se onesvijestili nakon neke od primljenih vakcina i injekcija (o tome šta je vakcina a šta injekcija, pročitajte ovdje).

Recite ljekaru ako imate visoku temperaturu (mada teško da ćete ići na vakcinaciju ako imate visoku temperaturu i generalno se ne osjećate dobor) ili neku tešku bolest.

Ako imate problema sa zgrušavanjem krvi, neke oblike tromboze, tromboilije, nasljedne poremećaje zrušnjavanja krvi – to također recite svom ljekaru prije vakcinacije.

Prije primanja vakcine spomenite i:

Ljekar koji vas vodi i koji će vas vjerovatno upisivati za vakcinu vjerovatno zna za vaša hronična oboljenja i stanja. Pa ipak, za svaki slučaj (recimo, možda se nećete vakcinisati kod vašeg ljekara) spomenite ljekaru ako imate oslabljen imunološki sistem, neku autoimunu bolest, uzimate kortikosteriode, antibiotike (mada terapija antibioticima zapravo nije kontraindikacija za primanje vakcina), primate hemoterapiju, dijalizu, imate dijabetes i neku bolest vaskularnog sistema. Ovo nisu stanja zbog kojih se vakcina ne bi smjela primiti, ali dobro je da to naglasite zdravstvenim radnicima.

Ovo se odnosi kako na COVID-19 vakcine, tako i na druge vakcine (mada se sve indikacije ne odnose na sve vakcine – ovo je neka opšta lista). Obično zdravstveni radnik prije davanja vakcine postavi opšta pitanja (trenutno stanje, da li primate neke lijekove, imate li alergijsku reakciju) pa biste se svakako trebali pripremiti da znate odgovoriti.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

prije primanja vakcine