Povjerenstvo Evropske agencije za lijekove (EMA) je preporučilo dodavanje teškog menstrualnog krvarenja (mjesečnica) na popis nuspojava mRNA vakcina protiv COVID-19. U ove vakcine spadaju Modernina Spikevax i Pfizer/BioNTech Comirnaty vakcina.

Obilna mjesečnica

Izvještaji o obilnim mjesečnicama – menstrualnim krvarenjima karakteriziranim povećanim volumenom i/ili trajanjem koje ometaju kvalitetu života – primijećeni su tokom kliničkih ispitivanja, iz slučajeva u stvarnom svijetu i u medicinskoj literaturi, rekla je EMA.

Slučajevi jačih mjesečnica – koji uglavnom nisu bili ozbiljni i privremene su prirode – prijavljeni su nakon prve, druge i booster doze Pfizer-BioNTechovog Comirnatyja i Moderninog Spikevaxa, dodaje se. Regulator je sada zaključio da postoji barem „razumna mogućnost” da je teško menstrualno krvarenje uzročno povezano s ovim vakcinama.

EMA: menstrualni poremećaji nemaju utjecaja na plodnost

EMA je također rekla da nema dokaza koji bi upućivali na to da menstrualni poremećaji koje imaju neki imaju bilo kakav utjecaj na reprodukciju i plodnost. Jača mjesečnica nije razlog za zabrinutost, mada je neprijatna.

Treba dodati i to da se ova nuspojava ne javlja kod svih žena.

mRNA vakcine ne uzrokuju komplikacije u trudnoći za trudnice ili njihovu bebu i jednako su efikasne u smanjenju rizika od hospitalizacije i smrti kod trudnica kao i kod osoba koje nisu trudne, pokazuje pregled koji je provela Radna skupina za hitne slučajeve EMA-e.

Ukupni podaci i dalje pokazuju da dobrobiti ovih vakcina uveliko nadmašuju rizike.
Menstrualni poremećaji mogu se pojaviti zbog niza razloga, uključujući neka medicinska stanja, kao i stres i umor. Zdravstveni autoriteti naglasili su da su zabilježeni slučajevi jačih mjesečnica i nakon infekcije COVID-19.

Prema:

Reuters

Još: Promjene u menstrualnom ciklusu nakon vakcinacije protiv COVID-19 nisu razlozi za zabrinutost

COVID-19 vakcine i menstruacija: ima li utjecaja?