Postavili smo nekoliko pitanja o alergijama i vakcinaciji dr. mr. sc. Borku Rajiču, pedijatru sa Klinike za pedijatriju SKB Mostar. Zapravo, pitanje alergije i vakcine spada u još jedno od vrlo čestih pitanja koja nam postavljate u komentarima ili koja čujemo da roditelji postavljaju na drugim stranicama i grupama koje se tiču vakcinacije. Jedna od najčešćih alergija je alergija na jaja i posebno se u ovom tekstu fokusiramo na nju.

Nekada se može čuti da djecu alergičnu na proteine jaja nikako ne smijemo vakcinisati, da je to kontraindikacija, a negdje čujemo da nije. Zato smo mi, u Vakcine.ba obratili stručnjacima , dr. Borku Rajiču, specijalisti pedijatrije. Još od dr. Rajiča o imunizaciji možete pročitati ovdje

Alergija na jaja i MPR vakcine

Vakcine.ba: Jedno od najčešćih pitanja koje roditelji imaju jeste to da li im dijete smije primiti MMR/MPR vakcinu ako je djetetu ustanovljena alergija na jaja. Živi virusi za ovu vakcinu se uzgajaju na podlozi/u kulturi koja sadrži određene proteine i teoretski je moguće da reziduumi ovih proteina u vakcini budu okidač za alergijsku reakciju.

Dr. Borko Rajič: Dijete koje je alergično na jaja može primiti MMR/MPR cijepivo. Istina je da se virusi iz MMR vakcine uzgajaju na pilećim fibroblastima, a ne na jajima tako da je količina pilećih proteina kojima bi mogla biti zagađena vakcina toliko zanemariva da se od 1998 alergija na jaja ne navodi kao kontraindikacija za cijepljenje. Čak ni u priručniku proizvođača ne navode to kao kontraindikaciju. Nešto slučajeva kod kojih je utvrđena reakcija na cjepivo povezao je sa želatinom u kojoj se nalaze fibroblasti, a ne sa jajima.

 

Vakcine.ba: Šta je sa djecom koja su imala ozbiljnu  alergijsku reakciju nakon 1. doze MMR vakcine? Da li im se daje 2. doza?

Dr. Borko Rajič: Opće je poznata činjenica da su ozbiljne alergijske reakcije posljedica imunološke reakcije posredovane IgE protutijelima (antitijelima), takva reakcija nastaje za par minuta do par sati, nagla je i jaka te može biti karakterizirana urtikarijom, angioedemom, poteškoćama sa disanjem… Ukoliko se takva reakcija dogodi, drugo cjepivo iste vrste je kontraindicirano. Ostala cjepiva nisu kontraindicirana, ali se daju uz mjere opreza.

*Osobama koje su nakon jedne vakcine koja sadrži ovaj protein imale jaku alergijsku reakciju – koja ne uključuje samo osip, nego i jake respiratorne probleme, ove vakcine su kontraindicirane. Ovo se obično navodi na vakcinama za gripu i MMR. Ovakve reakcije su iznimno rijetke. 

dr Borko Rajič

Dr. Borko Rajič, Foto: Almir Panjeta

Druge alergije i vakcine

Vakcine.ba: Šta je sa ostalim alergijama, pogotovo alergijama na sastojke hrane (kikiriki i orašasti plodovi, jagode, mlijeko) i još neke proteinske sastojke vakcina – proteini poput želatina, albumina iz seruma i sl.?

Dr. Borko Rajič: Ostale alergije na hranu ne smatraju se kontraindikacijom za cijepljenje. Doduše, ako dijete ima alergijsku dijatezu i u anamnezi ima životnougrožavajuće alergije na razne sastojke, cijepimo ga uz mjere opreza, ali na isti način mu dajemo i druga medicinska sretstva npr. antibiotike.

Kod nas na Pedijatriji SKB Mostar na odjelu pulmologije i alergologije cijepimo uz oprez djecu koja imaju alergijske reakcije pete i šeste klase. Dakle, alergije na hranu, pogotovo one slabije bez angioedema i ugrožavanja života nisu konraindikacija za cijepivo i dijete se može cijepiti u standardnim uvjetima.

Ako je pak dijete alergično na neki od sastojaka cijepiva kao želatinu ili albumine cijepivo je kontraindicirano u slučaju jake i opasne alergije, a kod manjih alergijskih reakcija cijepi se uz oprez.

Alergije na antibiotike i vakcine

Vakcine.ba: Vakcine moraju sadržavati nešto malo antibiotika, najčešće su to neomicin i polimiksin B. Šta je sa alergijama na antibiotike i vakcinacijom?

Dr. Borko Rajič: Količine antibiotika koje se nalaze u cjepivima su zanemarive, puno je veća količina alergena koji se npr. ubacuje u tijelo tijekom prik testiranja na alergije. Ponovno ponavljam: jake alergije su jako rijetke, kod nas se svaki osip ili promjena koja se dogodi na koži poslije davanja antibiotika smatra alergijom, tako da imamo mnogo ljudi kojima na kartonima piše da su alergični na nešto što nisu. Na sreću, sada su nam dostupna testiranja koja nam omogućuju utvrditi je li dijete alergično na neki od antibiotika.

Ako se stvarno radi o jakoj alergiji, a incidencija takve je 1:1000000, onda dijete ne cijepimo. Neomicina i polimiksina ima jako puno u mnogim salamama, paštetama i koncentracije su puno puno veće tako da je ova vrsta „opasnosti“ preuveličana.

Svi cijepljeni i zdravi.

Cijepljenje/vakcinacija djece sa alergijom: procedura

Vakcine.ba: Opišite nam proceduru koja se preduzima ako roditelj dovede na cijepljenje dijete koje ima alergiju na neku određenu tvar koja se nalazi u vakcinama .

Dr. Borko Rajič: Prilikom svakog cijepljenje antišok terapija se nalazi na dohvat ruke, ali tako je i sa davanjem svih medicinskih sredstava u bolničkim ustanovama. Ako, pa, dijete ima alergiju na neku od komponenti cjepiva, prvo se obavi jedan ili više razgovora sa roditeljima, nakon toga se procijeni rizik i korist.

Naravno, u velikoj većini slučajeva korist od cijepljenja je puno veća od potencijalnog rizika. Kada se odlučilo cijepiti, dijete se cijepi kao i sva druga, samo se to dijete duže zadrži u našem centru jer se sve po život opasne alergijske reakcije počnu razvijati unutar prvih 30 min. Ako je dijete izrazito alergično na neki sastojak koji se nalazi samo u tragovima cijepimo ga u bolničkim uvijetima gdje se zadrži jedan cijeli dan na promatranju.

Alergija na gumu i vakcinacija?

Vakcine.ba: Još jedno pitanje koje se često postavlja jeste i to da li osobe tj. djeca koja imaju jaku reakciju na lateks-gumu smiju primiti vakcine, s obzirom da bočice sa vakcinom imaju membranu od prirodne ili vještačke gume ili siringe kojima se vakcina administrira sadrže gumu.

Dr Borko Rajič: U našem okolišu je toliko gume i lateksa u svakodnevnim proizvodima da osoba koja ima po život opasnu alergiju na latex neće ni doći do cijepljenja, a već će razviti alergiju negdje drugo i na neki drugi proizvod puno ranije, npr. na dudu. Same alergije na lateks obično su puno slabije i lokalizirane na kožu tako da u gotovo svim, ako ne i svim, slučajevima nisu kontraindikacija za cijepljenje.

 

Vakcine i porast alergija: ima li korelacije?

Vakcine.ba: Ponekad se čuju tvrdnje da je imunizacija “kriva” za porast broja alergija. Molimo Vaše mišljenje o ovome.

Dr. Borko Rajič: Alergije jesu u porastu, ali definitivno cijepljenje nije razlog zbog toga. Jedno vrijeme bila je popularna higijenska teorija o tome kako je pretjerana urednost dovela do porasta alergija, sada je ta teorija odbačena. Ono što se sa sigurnošću može tvrditi je da postoji neka povezanost alergija i modernog načina života, ali tu ima toliko faktora koji utječu na imunitet da nitko ozbiljan ne želi špekulirati sa uzrocima.

Ono što se definitivno može kazati je da, da postoji jasna povezanost vakcina/cjepiva i alergija, incidencija alergija i procijepljenost bi se povećavale po istim ili sličnim krivuljama, a sada to, barem koliko ja znam, nije slučaj.

Više o ovabluminu, proteina jaja i vakcinama, pročitajte ovdje.

Pročitajte još: Citomegalovirus, infekcije u dječijoj dobi i vakcinacija

Nadamo se da je ovaj tekst odgovorio na neke vaše nedoumice. Alergije i vakcine nisu u uzročno-posljedičnoj vezi –  meta  analize nisu pronašle dokaze da vakcine u dječioj dobi povećavaju rizik alergija(1).

 

  1. Navaratna S, Estcourt MJ, Burgess J, Waidyatillake N, Enoh E, Lowe AJ, Peters R, Koplin J, Dhamage SC, Lodge CJ. Childhood vaccination and allergy: A systematic review and meta-analysis. Allergy. 2021 Jul;76(7):2135-2152. doi: 10.1111/all.14771. Epub 2021 Mar 20. PMID: 33569761.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Foto Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.