Svaka vakcina ili lijek, pa tako i MMR vakcina, mogu imati neželjena dejstva. Međutim, vakcine i lijekovi se ne odobravaju ako je rizik veći od koristi. Jednostavno, takvi produkti prolaze rigorozne kontrole i procjene i nikome nije u interesu da ima prijave teških nuspojava. Većina vakcina ima blage česte nuspojave koje su prolaznog karaktera – temperatura nakon davanja, plač djeteta, nervoza, bol na mjestu uboda, otka, crvenilo ili osip.

Nuspojave vakcina nisu razlog da se vakcine preskoče

Nuspojave ove i drugih vakcina su rijetke, one češće su obično blage (temperatura, osip) i prolazne. Vakcine su sigurne i ispitane.

MMR vakcina (MRP kod nas) koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka te MMRV (MMR+varicella) vakcine zaista mogu imati neke posljedice, koje se razlikuju prema težini, ozbiljnosti i učestalosti. To nije tajna. Ipak, ne biste trebali biti zabrinuti jer su teške posljedice koje se navode na uputstvu veoma rijetke. Ne, MMR vakcina nije povezana sa autizmom, kao ni sa napadima. Ovo je veoma sigurna vakcina/cjepivo i nuspojave su veoma, veoma rijetke. Bolesti od kojih štite su neugodne i iscrpljujuće za dijete, a jedna od njih, morbili, povezana je s visokim rizikom od različitih komplikacija.

Postoje ddeseci studija koje pokazuju kako ova vakcina nije povezana s nastankom poremećaja iz autističnog spektra.

Zapamtimo: rizik od komplikacija i smrtnog ishoda kod ovih bolesti je veći nego rizik od nuspojava vakcina.

Kada se mogu javiti nuspojave nakon vakcinacije MMR (MRP) vakcinom /cjepivom?

Kod živih atenuiranih vakcina/cjepiva poput MMR ili MMR(V) možemo očekivati temperaturu kao najčešću nuspojavu oko 7-12 dana po vakcinaciji. Najčešće traje 24-48h i spontano se povuce. Postvakcinacijski osip koji nije tako čest ali jeste moguća nuspojava, može se pojaviti dan-dva po temperaturi, a ne iziskuje liječničku intervenciju te se samostalno se povuče kroz par dana.

Evo spiska (izvor CDC/American Center for Disease Control i Svjetska zdravstvena organizacija):

1. Blage reakcije

groznica (1 od 5 djece);

-blagi osip (1 od 20);

-oticanje žlijezda u vratu ili obraza (vrlo rijetko)

Do ovoga može doći 5-12 dana nakon vakcinisanja prvom dozom. Reakcije su mnogo rjeđe prilikom vakcinisanja drugom dozom. 

2. Umjerene/srednje teške reakcije

-konvulzije (grčevi) uzrokovane groznicom 5 do 12 dana nakon primanja vakcine (1 od 1250). Ova reakcije je nešto rjeđa prilikom vakcinisanja MMRV vakcinom (1 od 2500);

-privremen pad broja trombocita, što može izazvati krvarenja npr. krvarenje iz nosa (1 od 40 000).

3. Teške posljedice (rijetkost)

-alergijske reakcije (manje od 4 slučaja na milion vakcinisane djece)

-gluhoća;

-konvulzije,

-koma;

-nesvjestica;

-trajno oštećenje mozga (<1 od 100 000 000 doza). Ovaj nuspojava je toliko rijetka da joj je teško i ustanovitu učestalost. Znamo da mnoge roditelje brine kada ovo vide na uputstvu vakcine, ali rizik komplikacija morbila je visok, a smrtnost je 2 na 1000 oboljelih. Ovo je znatno više nego ozbiljne nuspojave ove vakcine.

Ovih nekoliko zadnjih spomenutih reakcija su noćna mora svakog roditelja. Ove reakcije su izuzetno rijetke i slabo proučene. Još se ne zna šta ih uzrokuje, ali još jednom trebamo biti svjesni toga da su ovo izuzetno rijetke komplikacije jer se dešavaju jednom u milion ili 100 miliona datih doza. Smatra se kako djeca sa određenim kongenitalnim poremećajima i nasljednom sklonošću epilepsiji spadaju u rizičnu grupu.

Kod odraslih žena koje prime ovu vakcinu, primijećena je još jedna, ali rijetka i kratkotrajna nuspojava: bol u zglobovima (atralgija) kao nuspojava je češća kod žena (pogotovo nakon porođaja) ali je kratkotrajna i ne ometa normalne aktivnosti

MMR vakcina kontraindikacije

Kako znati da li bi vaše dijete imalo tešku reakciju na MMR vakcinu? Koja djeca ne bi smjela primiti MMR vakcinu, tj. kada se radi odgađanje vakcinacije (izvor CDC):

-ako je dijete već imalo po život opasnu alergijsku reakciju na MMR ili MMRV vakcinu (ipak alergije nisu razlog da se vakcina ne primi);

-ako dijete ima po život opasnu alergijsku reakciju na bilo koju komponentu vakcine, uključujući i želatin i antibiotik neomicin;

-ako dijete ima određene autoimune bolesti, ali prema preporuci pedijatra;

-ako je dijete primalo bilo koju terapiju koja supresira imuni sistem npr. terapiju oralnim kortikosteroidima;

-boluje od bilo kojeg oblika raka;

-prima hemoterapiju ili doze zračenja,

-posavjetovati se sa ljekarom ako dijete ima ekcem (u slučaju ekcema vakcinacije se obično prolongiraju, ali onda roditelji nekako “zaborave” da dijete ipak primi vakcinu);

-posavjetovati se sa ljekarom ako je primijećeno da dijete ima konvulzije i napade, ako ima brata ili sestru koji imaju problema sa imunološkim sistemom, ako imaju nizak broj trombocita, ako su primili transfuziju ili imali transplantaciju koštane srži i bilo kojeg drugog derivata/prekursora krvi (matične stanice iz pupkovine, plazma i dr.).

MPR vakcina se, kako to naglašava Svjetska zdravstvena organizacija, može i treba rutinski davati djeci HIV-pozitivnih majki, djeci, adolescentima i mlađoj skupini odraslih zaraženih HIV.  Samo ukoliko osoba pokazuje teške simptome infekcije HIV, ne administrira se ova vakcina.

O načinu prijave nuspojava i neželjenih dejstava lijeka, pisali smo u tekstu ovdje.

Više o MMR vakcini: Vakcina s godinu dana: MMR (MRP)

Više o morbilima.

Više o tome ko ne smije primiti ovu vakcinu ovdje.

Morbili NISU bezopasna dječija bolest! Prevencija putem vakcinacije je važna.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorka Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Fellowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.