Otok, crvenilo i otvrdnuće na mjestu davanja vakcine nisu rijetke nuspojave, ali nisu ni jako ozbiljne niti teške. Ove neželjene reakcije nastupaju naročito nakon nekih vakcina, poput onih “mrtvih”, inaktivnih, koje da bi bolje djelovale, imaju u sebi adjuvanse (adjuvante). Obično se to događa nakon DTaP (Pentaxim vakcina koja sadrži DTaP, IPV i Hib komponente), pneumokokne vakcine i Ana-te (nakon povreda, protiv tetanusa).

Otok nakon vakcine: šta učiniti ukoliko dođe do ovoga?

Otok nakon vakcine javlja se oko mjesta administracije vakcine. Obično je to nadlaktica ili kod manje djece, bedro. Otok je čest i spada u uobičajene opisane neželjene reakcije na vakcine. Dakle velika je mogućnost da ćete se sresti s ovim. Zbog toga roditelji trebaju znati šta treba uraditi ako do ovoga dođe, ali i šta učiniti kako bi otok bio manji.

Prvo, nakon primanja vakcina, medicinski radnik će vam obično reći da na mjesto apliciranja stavite hladan oblog. To može biti led, rashlađena kompresa. Ovo je dobro uraditi u prvih 6 sati od davanja. Zatim pratite razvoj situacije. Pitajte medicinskog radnika da li je otok uobičajena reakcija nakon vakcine koju prima vaše dijete (ili vi) i šta da uradite kako biste ublažili ovu pojavu.

Ako se lokalni otok, tvrdoća i crvenilo ne šire, prestajete stavljati oblog. Važno je da dijete ne grebe i ne dira to mjesto, kako ne bi došlo do inficiranja tog mjesta. Zato obično stavljamo flaster na mjesto administracije vakcine i pazimo da ga dijete ne strgne.

Ali, ako otok raste, i veći je od nekih 5 cm u promjeru, onda biste trebali otići ljekaru.

Imajte pripremljen i neki lijek za eventualnu bol, djeca imaju drugačije pragove boli od nas, dok nama bol od vakcine nije naročito teška, njima je osjećaj ponekad drugačiji. Kada dijete primi vakcinu, pitajte medicinskog radnika šta da radite ako se dijete žali na bol. Ukoliko je u pitanju sasvim mala beba (recimo Pentaxim se daje prije navršene godine dana), razgovarajte treba li primijeniti možda čepiće i kako prepoznati bol (recimo neutješan plač bebe).

Ove neželjene reakcije na vakcine se mogu javiti i nakon drugih vakcina, poput MMR, ali su češće nakon gore spomenutih.

Oticanje limfnih čvorova

Također, moguće je da se nakon nekih vakcina javi i oticanje limfnih čvorova, najčešće onih u pazuhu, jer su bliže mjestu davanja vakcine. Ovo može biti bolna i vrlo neprijatna nuspojava, ali nakon nekoliko dana sama prođe. Potrebno je otok pratiti i svakako, ako poostoji zabrinutost, javiti se svom ljekaru ili ako je riječ o djetetu, pedijatru koji vodi dijete.

Vakcine/cjepiva protiv COVID-19 i lokalni otoci, otvrdnuća i problemi s limfnim čvorovima

Vakcine protiv COVID-19 također mogu izazvati oticanje i otvrdnuće na mjestu primjene, kao i oticanje limfnih čvorova. Bol i oticanje, otvrdnuću na mjestu administracije ovih vakcina spadaju u česte nuspojave, dok oticanje limnfnih čvorova spada u manje česte (javljaju se u manje od 1 na 100 doza). U našim tekstoviam o različiti vakcinama protiv COVID-19 (Pfizer, Moderna AstraZeneca i druge) možete naći opisane nuspojave i njihovu učestalost, kao i na sažetku o vakcinama, što je dostupno na stranicama EMA.

Za nedoumice, pitanja možete postaviti i u FB grupi Cijepljenje/vakcinacija

Spremila: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science

Foto: Amer Kapetanović