Svaki lijek, pa tako i vakcine, imaju određene nuspojave, koje se procjenjuju prema njihovoj učestaloti i ozbiljnosti. Koliko puta ste do sada koristili neko sredstvo protiv bolova, recimo na bazi ibuprofena, a da niste ni razmišljali o nuspojavama? U infografici ispod vam donosimo poređenje nuspojava u kliničkim ispitivanjima RNK (mRNA) vakcina s nuspojavama lijeka s ibuprofenom koji vjerovatno imate kući. Poredimo RNK vakcine proizvođača Pfizer/BioNTEch (Comirnaty) i Moderna.

Nadamo se da će ova tabela doprinijeti boljem razumijevanju nuspojava vakcina, kojih dakako ima i nema razloga da se o njima ne govori. Nuspojave RNK vakcina protiv COVID-19 smo objašnjavali u tekstu koji možete pronaći ovdje. O RNK vakcinama i poređenju Pfizerove i Modernine vakcine više pročitajte ovdje.

Kada ovako postavimo stvari u perspektivu – nuspojave RNK vakcina naspram nuspojava jednog čestog lijeka kojeg uzimamo bez recepta – onda stvari izgledaju drugačije. Lijekove na bazi ibuprofena uzimamo kada su nam potrebni i ne razmišljamo mnogo o nuspojavama.

U ovakvim situacijama moramo pravilno odvagati rizik. Rizik dobivanja bolesti COVID-19 i razvoj komplikacija usljed ove bolesti daleko je veći nego rizik nuspojava vakcinacije. O vaganju rizika i vakcinama više smo govorili ovdje.

Još za čitanje:

MEHANIZMI DJELOVANJA, KEMIJSKI SASTAV I REVERZNI INŽENJERING BIONTECH PFIZER CJEPIVA – 2. DIO – bug.hr

mRNA cjepiva, dio III/III – RNA cjepiva u pitanjima i odgovorima

Tekst i infografiku uradila Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, tekst infografike prema uputama o lijekovima s ibuprofenom (npr. Neofen)