Pandemija COVID-19 je poremetila naše živote na mnogo načina i možda više nego što shvatamo. Redovna vakcinacija dece je zastala i proces je bio poremećen. Roditelji se i sada boje dovesti djecu na vakcinu, iz straha da se ne zaraze. Međutim, dobra organizacija može ovo spriječiti i zapravo je mala šansa da se neko zarazi na odjelu pedijatrije. Zato molimo roditelje da nastave s imunizacijom djece protiv veoma opasnih bolesti.

Redovna vakcinacija ne smije stati – riječ pedijatara

U današnje vrijeme svi živimo u velikom strahu od pandemije koronavirusa SARS-CoV-2. Dok smo svi zaokupljeni pridržavajući se higijensko-epidemioloških mjera i čekajući masovnu vakcinaciju, ne smijemo zaboraviti na zdravlje i prevenciju bolesti naše djece. A jedina uspješna prevencija bolesti je redovna vakcinacija.”, piše za Vakcine.ba pedijatrica dr. Belma Krdžalić Zečević iz JUDZ Sarajevo (Vrazova).

Ona napominje da svi pedijatri u svojim Domovima zdravlja  svakodnevno provode proces redovne vakcinacije djece, te da se taj proces ne bi smio prekinuti. “Pored ove pandemije koja nam se dešava, svakako nam ne bi trebala još jedna epidemija morbila ili drugih bolesti, a koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Stoga vas najljubaznije molimo da se pridržavate Kalendara vakcinacije i dovodite redovno svoju djecu  na vakcinaciju, kako bi ih zaštitili od vakcinopreventabilnih bolesti. To je za dobrobit  naše djece i njihovog zdravlja, i najsigurniji način zaštite od bolesti.“, dodaje dr. Krdžalić-Zečević.

I pedijatar dr. Slaven Krajina iz Doboja smatra kako je izuzetno važno nastaviti proces redovne imunizacije. Roditelji ne bi trebali odugovlačiti redovnu imunizaciju dječice po Kalendaru zbog straha od COVID-19. Ako se zapostavi redovna vakcinacija, moglo bi doći do pojave epidemija drugih bolesti, poput morbila.

“Svjesni rizika od pada procijepljenosti od zaraznih bolesti kao što su morbile koja je prethodnih godina bila aktuelna u našoj zemlji, tokom protekle godine slijedeći uputstva IJZ RS-a pozivali smo roditelje djece koja ispunjavaju uslove za vakcinaciju, odnosno revakcinaciju MRP vakcinom i uspjeli ispuniti prethodno zacrtani plan.”, govori Krajina o naporima koje su pedijatri proveli kako bismo izbjegli još jednu paralelnu epidemiju.

Federacija BiH: pad procijepljenosti

Prema posljednjem izvještaju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, o redovnoj imunizaciji provedenoj tokom 2020.godine, najveća stopa procjepljenosti, u odnosu na planiranu, je kod vakcina protiv tuberkuloze (95%) i hepatitisa (94%), što je i očekivano, budući da se ove vakcine daju novorođenčadi, u porodilištima.

Nažalost, procjepljenost trećom dozom vakcine protiv hepatitisa, samo je 67% u odnosu na planirani broj djece, a ta treća doza je jedna vrsta “markera” procjepljenosti, kao i treća doza DTaP-IPV-Hib vakcine – procenat primljenih trećih doza pokazuje stvarno stanje, odnosto procenat djece koja su završila ciklus imunizacije. Najkritičnija situacija je sa vakcinom MMR (protiv morbila, zaušnjaka i rubeole), sa samo 52% vakcinisanih prvom i 49% vakcinisanih drugom dozom, ističu iz ZZJZFBiH u toku sastanka povodom Evropske sedmice imunizacije 27. aprila 2021.

Ovakva pokrivenost apsolutno je zabrinjavajuća, jer ne samo da je nedovoljna za stvaranje kolektivnog imuniteta, nego predstavlja dodatni rizik od izbijanja epidemije ovih, izuzetno zaraznih oboljenja, što bi predstavljalo dodatno opterećenje, kako za zdravstveni sistem, tako i za porodice i djecu.

Aplikacija “Moj kalendar imunizacije” i nadoknada vakcina

Ukoliko vam je teško pratiti Kalendar vakcinacije, imate mogućnost da skinete aplikaciju “Moj Kalendar imunizacije” (linkovi za skidanje na Google Play i Applestore su ponuđeni na datom tekstu u nazivu aplikacija).

Ukoliko ste zbog vanredne situacije zakasnili s nekom od vakcina iz redovnog programa i propustili ih, moguće je nadoknaditi. Ovdje možete pročitati ponešto o nadoknadi vakcina, a svakako se konsultujte sa svojim pedijatrom kako da se to nadoknadi i da vam se napravi plan. O nadoknadi vakcine MMR možete pronaći više i na linku ovdje.

Redovna vakcinacija djece je način prevencije niza bolesti i mehanizam sprječavanja paralelnih epidemija.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.