Kako se utvrđuje da je neka nuspojava posljedica vakcine, a ne slučajni događaj koji se dogodio nakon vakcinacije? Čini mi se da mnogi ljudi zamišljaju da se nuspojave cjepiva mogu odrediti pregledom bolesnog ili umrlog: Nakon cijepljenja pojavi se krvni ugrušak, liječnik pregleda pacijenta i pouzdano utvrdi da je krvni ugrušak nastao kao posljedica cijepljenja.

Ne ide to tako. Krvni ugrušak nastao kao posljedica cijepljenja ni po čemu se ne razlikuje od krvnog ugruška nastalog kao posljedica bilo kojeg drugog uzroka, a uzroka može biti stotine.

Ljudsko je tijelo prekompleksno da bi se tek tako, na pojedinačnom slučaju, mogla utvrditi povezanost između cijepljenja i nekog poremećaja u tijelu nastalog nakon cijepljenja.

To se dokazuje statistički. Ako je broj određenih događaja statistički značajno veći od broja istih takvih događaja u općoj populaciji, onda se taj događaj deklarira kao dokazana nuspojava cijepljenja.

E sad… ako se ta nuspojava događa jednom u sto slučajeva, a inače je u populaciji prisutna jednom u milijun slučajeva, dovoljno vam je imati par tisuća cijepljenih da dokažete povezanost jer će se vrlo vjerojatno u tih par tisuća nuspojava pojaviti u dovoljnom broju slučajeva da se dokaže povezanost između cijepljenja i nuspojave.

Međutim, ako se nuspojava događa jednom u milijun slučajeva, a u populaciji se inače događa jednom u 100.000 slučajeva, takvu je nuspojavu vrlo teško dokazati jer je “skrivena” među znatno češćim slučajevima u populaciji. U tom slučaju morate dulje vrijeme pratiti stotine milijuna cijepljenja da biste uočili lagano povećanje broja slučajeva među cijepljenima u odnosu na ostalu populaciju.

Primjer: nuspojava kod jedne vrste vakcine/cjepiva protiv rotavirusa koje je povučeno

Dobar primjer za to je cjepivo RotaShield protiv rotavirusa koje je izazivalo jednu specifičnu komplikaciju na crijevima kod djece. Ta se komplikacija u normalnoj populaciji pojavljivala kod jednog djeteta na dvije do tri tisuće djece stare do jedne godine. Pomno praćenje cjepiva poslije odobrenja utvrdilo je da se ta komplikacija pojavljuje u dva slučaja više na 10.000 djece nego u općoj populaciji.Cjepivo je nakon toga povučeno iz primjene.

Izvor: CDC

Razmislite o ovome: Na 10.000 djece bilo je u prosjeku petero djece s tom komplikacijom. Statistika je pokazala da se taj broj povećava na sedmero djece na 10.000. I nakon toga cjepivo je povučeno kao nesigurno.

Ovaj primjer pokazuje koliko se nuspojave u medicinskoj struci shvaćaju ozbiljno. Nekom amaterskom “procjenom” nitko nikada ne bi uočio povećanje s pet na sedam slučajeva od 10.000 djece. A činjenica da je cjepivo povučeno govori o tome kako struka reagira i na najmanje povećanje neželjenih događaja kada se procjeni da je šteta veća od koristi. Bez obzira na ogroman gubitak koji je farmaceutska kompanija koja je proizvela cjepivo imala zbog toga.Dokazivanje nuspojava je vrlo zahtjevan, stručan i dugotrajan posao. Zato neki osobni dojmovi o tome što je nuspojava cjepiva nisu od nikakve važnosti dok to struka ne potvrdi.

Napisao: Ivica Vrsaljko za FB grupu Cijepljenje/Vakcinacija-grupa za sve one koji imaju pitanja i nedoumice u julu 2021.

Nuspojava vakcinacije, nuspojave