Koja je to “vakcina (cjepivo) s godinu dana”?

Roditelji često ne znaju naziv vakcine niti od kojih bolesti ona štiti, ali se orijentišu prema dobi kada se prima neka vakcina/cjepivo. Zato često čujemo “vakcina koja se daje pri rođenju”, “ona što se daje s godinu dana”. Ovo je sasvim razumljivo – jednostavno nije na roditelju da mora sve to znati.

Dakle, o kojoj se to vakcini radi? To je MMR vakcina, koja štiti od tri česte virusne bolesti: morbila (ospice, male ospice), zaušnjaka (parotitis) i rubeole. U našem regionu se daje ili kao vakcina tačnog naziva Priorix MMR vakcina proizvođača GlaxoSmithKline(GSK) ili kao MMRVaxPro proizvođača Merck. Obje vakcine su sigurne i efikasne. Nuspojave ovih vakcina su minimalne i ne, “vakcina s godinu dana” ne izaziva autizam. Posjetite linkove u ovom kratkom tekstu da se više informišete o tipovima ovih vakcina, obje MMR vakcine, njihovim nuspojavama, problematici kako je krenula navodna priča o tome da vakcine izazivaju autizam. Ova vakcina NIJE povezana s autizmom niti s razvojem bilo kakvih mentalnih problema kod djece.

Osim što se ova vakcina prima s navršenih 12 mjeseci, njena druga doza se daje i pred polazak u školu, s 6 godina.

Nemojte propustiti niti jednu od ovih doza, s obzirom da se visok nivo zaštite postiže upravo drugom dozom ove vakcine.

O nadoknadi ove vakcine, mogućnosti da se primi i nakon navršenih godinu dana, ako iz nekog razloga dijete nije primilo vakcinu, pročitajte više ovdje.

Nema razloga i nije opravdano odlagati ovu vakcinu za kasniju dob.

Kalendare imunizacije (vakcinacije), tj. rasporede obaveznih vakcina za djecu možete pronaći ovdje – za FBiH i za RS.

Kako bi vam bilo lakše pratiti ove kalendare, predlažemo da skinete aplikaciju “Moj kalendar imunizacije“.

Za više informacija i ako imate pitanja oko vakcina/cjepiva i imunizacije predlažemo da se učlanite u grupu Cijepljenje-vakcinacija.

Također, molimo da lajkate i našu FB stranicu. Vakcine.ba, i pratite nove tekstove i objave.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.