Koja je to „ vakcina s godinu dana”? Oko ove vakcine ima obično najviše pitanja i na VakcineBA smo više puta pisali o ovim vakcinama/cjepivima. Ovdje nudimo sažetak najvažnijih informacija i linkove na naše tekstove koji se također tiču ove vakcine.

Roditelji često ne znaju naziv vakcine niti od kojih bolesti ona štiti, ali se orijentišu prema dobi kada se prima neka vakcina/cjepivo. Zato često čujemo „vakcina koja se daje pri rođenju”, „ona što se daje s godinu dana”, „vakcina s godinu dana”. Ovo je sasvim razumljivo – jednostavno nije na roditelju da mora sve to znati.

MPR MMR vakcina

Dakle, o kojoj se to vakcini radi? To je MMR (MRP) vakcina, koja štiti od tri česte virusne bolesti: morbila (ospice, male ospice), zaušnjaka (parotitis) i rubeole. Sve tri bolesti mogu imati komplikacije i bolje ih je spriječiti.

Radi se o atenuiranoj vakcini (živa vakcina/cjepivo), što znači da ona sadrži oslabljene virusne čestice uzročnika, a ne mrtve.

Kod nas se ova vakcina zove i MRP, prema morbili-parotitis-rubeola

Na engleskom je MMR, prema measles-mumps-rubella

MMR vakcine na našem regionu

U našem regionu se daje ili kao vakcina tačnog naziva Priorix MMR vakcina proizvođača GlaxoSmithKline(GSK) ili kao MMRVaxPro proizvođača Merck. Obje vakcine su sigurne i efikasne.

Cjepivo/ vakcina s godinu dana: šta treba znati o nuspojavama?

Nuspojave ovih vakcina su minimalne i ne, “vakcina s godinu dana” ne izaziva autizam. Ovo je neistina, nastala kao posljedica jedne vrlo loše studije koja je povučena zbog niza nedostataka i nesavjesnog rada. Velike studije, poput jedne koja dolazi iz Danske (1) pokazale su da MMR vakcina nije uzročno-posljedično povezana s rizikom od pojave poremećaja iz autističnog spektra. Više o tom pronađite na ovom linku.

Dokazi ne podupiru mišljenje (5) da je ova vakcina povezana s autizmom i to je samo nečije mišljenje koj esluži zbunjivanju i plašenju roditelja. Odvojeno davanje ove tri vakcine nije efikasnija i bolje (2).

Najčešće nuspojave uključuju pojave groznice i temperature u periodu od 5-15 dana nakon primanja infekcije, pojavu osipa sličnog ospicama oko 14-og dana nakon primanja, bol na mjestu primanja vakcine, nervozu djeteta i plač. Jedna od nuspojava može biti i privremeni pad broja trombocita, koji prođe. O tome više pročitajte u našem članku Trombocitopenija (idiopatska trombocitopenična purpura / ITP) i vakcinacija.

Posjetite linkove u ovom kratkom tekstu da se više informišete o tipovima ovih vakcina, obje MMR vakcine, njihovim nuspojavama, problematici kako je krenula navodna priča o tome da vakcine izazivaju autizam. Ova vakcina, kao ni bilo koja druga, NIJE povezana s autizmom niti s razvojem bilo kakvih mentalnih problema kod djece. Cjepivo s godinu dana je sigurno i efikasno.

Važno:

Osim što se ova vakcina prima s navršenih 12 mjeseci, njena druga doza se daje i pred polazak u školu, s 6 godina.

Nemojte propustiti niti jednu od ovih doza, s obzirom da se visok nivo zaštite postiže upravo drugom dozom ove vakcine. Nakon druge doze efikasnost ove vakcine iznosi oko 97%

Nemojte čekati da dijete prohoda i progovori za ovu vakcinu! Ona nije povezana s razvojnim poremećajima. Bolesti od kojih ova vakcina štiti ugrožavaju zdravlje vašeg djeteta.

Više na: Odlaganje MMR vakcine: treba li čekati da dijete prohoda i progovori?

MMR/MRP i primanje drugih vakcina

Ovu vakcinu je moguće primiti sa drugim vakcinama istovremeno, ako su te druge vakcin inaktivne tj. „mrtve” (npr. protiv gripe, hepatitisa, Pentaxim – difterija tetanus, HiB, IPV, HPV). Više o nadoknadi ove vakcine, mogućnosti da se primi i nakon navršenih godinu dana, ako iz nekog razloga dijete nije primilo vakcinu, pročitajte ovdje.

Odlaganje MMR vakcine se NE PREPORUČUJE

Nema razloga i nije opravdano odlagati ovu vakcinu za kasniju dob. Nije potrebno čekati da dijete progovori i prohoda da bismo bili sigurni dati ovu vakcinu. Stvar je u tome što se simptomi nekih razvojnih poremećaja mogu javiti baš u dobi kada se treba primiti vakcina i poklope se. To ne znači da je vakcina uzrokovala ova stanja.

Radi se o efikasnoj i sigurno vakcini koja je 40 godina u upotrebi (3,4).

Odrasli mogu primiti ovu vakcinu, ako je nisu primili. Jedino trudnice ne trebaju primati ovu vakcinu, zato što ova vakcina sadrži živi virus rubeole koji može negativno utjecati na plod. Zato žene koje misle da su trudne, a žele primiti ovu vakcinu, trebaju potvrditi da li su ili nisu stvarno trudne.

Važno: MMR / MRP vakcina i alergije na jaja

Nije rijetkost da su djeca alergična na proteine jaja. Kako ova vakcina ima proteine jaja u tragovima, tako mnogi roditelji misle da njihova djeca, alergična na jaja, ne smiju primiti ovu vacinu. TO NIJE TAČNO!

Evo šta dr. Borko Rajič, pedijatar, kaže na tu temu:

Dijete koje je alergično na jaja može primiti MMR/MRP cijepivo. Istina je da se virusi iz MMR vakcine uzgajaju na pilećim fibroblastima, a ne na jajima tako da je količina pilećih proteina kojima bi mogla biti zagađena vakcina toliko zanemariva da se od 1998. alergija na jaja ne navodi kao kontraindikacija za cijepljenje. Čak ni u priručniku proizvođača ne navode to kao kontraindikaciju. Nešto slučajeva kod kojih je utvrđena reakcija na cjepivo povezao je sa želatinom u kojoj se nalaze fibroblasti, a ne sa jajima.

Više o ovome pročitajte u tekstu Alergije i vakcine: riječ pedijatra Borka Rajiča

Više informacija o drugih nuspojavama nakon MMR vakcine

Jedna od nuspojava nakon ove vakcine može biti temperatura, o čemu više možete pročitati ovdje.

Također, ponekad se može javiti i osip o čemu više možete saznati ovdje.

Kalendare imunizacije (vakcinacije), tj. rasporede obaveznih vakcina za djecu možete pronaći ovdje – za FBiH i za RS.

A šta ako se vi ili vaše dijete bojite vakcine? Savjete šta uraditi u tom slučaju pronaći ćete ovdje.

Jedan od slučajeva u kojima dojenče ne smije primiti živu vakcinu, kao što je to MMR su dojenčad majki na terapiji lijekom infliksimab.

MMR vakcina: Wakefieldova studija i njene mane: vakcine ne uzrokuju autizam

Vakcinacija u Japanu: djeca primaju redovne vakcine kao i vakcinu protiv morbila

Reference:

  1. Hviid A, Hansen JV, Frisch M, Melbye M. Measles, Mumps, Rubella Vaccination and Autism: A Nationwide Cohort Study. Ann Intern Med. 2019 Apr 16;170(8):513-520. doi: 10.7326/M18-2101. Epub 2019 Mar 5. 
  2. Halsey NA, Hyman SL; Conference Writing Panel. Measles-mumps-rubella vaccine and autistic spectrum disorder: report from the New Challenges in Childhood Immunizations Conference convened in Oak Brook, Illinois, June 12-13, 2000. Pediatrics. 2001 May;107(5):E84. doi: 10.1542/peds.107.5.e84. PMID: 11331734.
  3. Kuter BJ, Marshall GS, Fergie J, Schmidt E, Pawaskar M. Prevention of measles, mumps and rubella: 40 years of global experience with M-M-RII. Hum Vaccin Immunother. 2021 Dec 2;17(12):5372-5383. doi: 10.1080/21645515.2021.2007710. Epub 2022 Feb 7. PMID: 35130794; PMCID: PMC8903938.
  4. Nyaku M, Richardson E, Martinon-Torres F, Kuter BJ. Evaluation of the Safety and Immunogenicity of M-M-RII (Combination Measles-mumps-rubella Vaccine): Clinical Trials of Healthy Children and Adults Published Between 2010 and 2019. Pediatr Infect Dis J. 2021 Nov 1;40(11):1046-1054. doi: 10.1097/INF.0000000000003273. PMID: 34310506.
  5. Miller E. Measles-mumps-rubella vaccine and the development of autism. Semin Pediatr Infect Dis. 2003 Jul;14(3):199-206. doi: 10.1016/s1045-1870(03)00034-7. PMID: 12913832.

Za više informacija i ako imate pitanja oko vakcina/cjepiva i imunizacije predlažemo da se učlanite u grupu Cijepljenje-vakcinacija.

Također, molimo da lajkate i našu FB stranicu. Vakcine.ba, i pratite nove tekstove i objave.

#VakcineDjeluju, #NaukaGovori, cjepivo s godinu dana, vakcina s godinu dana, MMR, MRP

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.