Odmah da razjasnimo: vakcine, pa tako i MMR/MRP vakcina ne izazivaju poremećaje iz autističnog spektra. Autizam i vakcine: tvrdnja da vakcine mogu izazivati autizam kod djece je jedna od najčešćih stvari koje zbune i uplaše roditelje, ali, premda potiče iz kasnih devedesetih, ova priča je vrlo brzo uzela maha i vrlo ju je teško iskorijeniti. Tvrdnja je bazirana na metodološki lošoj i namještenoj studiji britanskog gastroenterologa Andrewa Wakefielda, studiji koju je časopis Lancet naposlijetku povukao. Međutim, Wakefield je nastavio sa antivakcinalnom propagandom. Naime, ohrabrenje za ovo mu je bila podrška nekoliko poznatih osoba (nažalost, i Roberta de Nira) i informacija da se njegova studija i dalje u nekim krugovima citira kao dokaz.

Mnogo više o ovoj studiji smo pisali u našem tekstu MPR vakcina i Wakefieldova studija o povezanosti ove vakcine i autizma .Molimo da obratite pažnju na taj tekst.

Autizam i vakcine: loša studija koja širi paniku: studije su pokazale da je  Wakefieldov rad metodološki loš i prevara

Zbog tvrdnji kako postoji veza između vakcina, naročito MPR vakcine (vakcina protiv morbila, zaušnjaka i rubeole), provedeno je nekoliko studija koje su istraživale da li postoji neka veza između vakcina i autizma.

Poznate je studija Madsen et al. na gotovo 540 000 djeca gdje je utvrđeno kako MMR (MPR) vakcina ne izaziva autizam(1).

Oko 100-tinjak studija je zapravo potvrdilo da je Wakefieldova studija namještaljka (2), da je frodolentna i naučno nepoštena te da nema razlika u zastupljenosti autizma kod vakcinisane i nevakcinisane djece.

Koje su to studije? U ovom članku smo naveli i ukratko objasnili 27 studija koje su dokazale kako vakcine, naročito MMR vakcine, nisu uzrok oojenja iz autističnog spektra.

Ili, kako bi to naučnici rekli, nema statistički signifikantne korelacije. Autizam i vakcine nisu povezani. Sam Wakefield je izgubio ljekarsku licencu zbog ove prevare.

Wakefield je uzimao uzorke od djece vrlo neetički, uzorak je mali i manipulisao je rezultatima.

Zašto je onda došlo do povezivanja poremećaja iz autističnog spektra i MMR vakcina?

Stvar je u tome da neki simptomi autizma – govor i neke stvari u ponašanju – postanu uočljiviji kada dijete ima godinu dana, oko 12 mjeseci, a upravo se tada daje prva doza ove vakcine. Međutim to što se događaj B dogodio nakon događaja A, ne znači i da je ogađaj A uzrokovao događaj B. Odnosno, kako to naučnici kažu, korelacija ne znači i kauzalnost (uzročnost).

Da li naučnici znaju dosta o samom autizmu?

Danas autizam zovemo “poremećaji iz autističnog spektra” (eng Autistic Spectrum Disorder- ASD) jer tu spadaju vrlo različita odstupanja u kognitivnom razvoju. Danas naučnici znaju sve više i više o autizmu – koji geni tj. varijante gena mogu biti uključeni u formiranje ASD, da veliku ulogu imaju i nekodirajući dijelovi genoma, šta se dešava sa nervnim stanicama (ćelijama) osoba sa ASD…i saznajemo sve više.

Znamo da ne postoji samo jedan uzrok autizma. Istraživanja sugerišu da se autizam razvija kombinacijom genetičkih i negenetičkih, faktora, odnosno utjecaja iz okoline.

Čini se da ti utjecaji povećavaju rizik da dijete razvije autizam. Međutim, važno je imati na umu da povećani rizik nije isto što i uzrok. Na primjer, neke promjene gena povezane s autizmom mogu se pronaći i kod ljudi koji nemaju taj poremećaj. Slično tome, neće svi koji su izloženi rizičnom faktoru iz okoline za autizam razviti poremećaj. Zapravo, većina neće.

Reference:

  1. Madsen KM et al. A population-based study of measles, mumps, and rubella vaccination and autism. The New England Journal of Medicine, 2002, 347, 1477–82.
  2. Godlee F, Smith J, Marcovitch H. Wakefield’s article linking MMR vaccine and autism was fraudulent. The BMJ,2011, 342.

 

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.

autizam i vakcine, Andrew Wakefield