Vakcina protiv tuberkuloze – BCG – daje se već na rođenju. Međutim, mnogi roditelji se pitaju da li je ona uopšte potrebna, jer se u mnogim državama u EU ne daje te kolika je njena efikasnost. Pedijatar dr. Jovan Raičević odgovara na neka česta pitanja o ovoj vakcini.

U mnogim zemljama Evrope se BCG vakcina ne daje. Zašto se daje u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji?

Iako je učestalost tuberkuloze posljednjih godina u padu u svim državama Evrope, u regionu Balkana je uglavnom nešto viša nego u razvijenim zemljama pa je i rizik da se novorođenčad i mala djeca zaraze ovom bolešću još uvijek prisutan. Zbog toga se vakcinacija BCG vakcinom i dalje provodi.”, odgovorio je dr. Raičević.

Prema podacima Wikipedia, ova vakcina je manatorna u Bugarskoj, Poljskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, a daje se i u Crnoj Gori.

Djeca i starije osobe su naročito osjetljivi na tuberkulozu, koja kod njih može imati tešku kliničku sliku. Javljaju se i sojevi bakterije koja izaziva tuberkulozu (Mycobacterium tuberculosis) koji su otporni na antibiotike, pa se ova bolest sve teže liječi.

Premda ova vakcina ne sprječava u potpunosti infekciju, ona je izuzetno dobra u zaštiti od težih oblika tuberkuloze. Ova vakcina je 70-80% efikasna u sprječavanju težih oblika tuberkuloze, poput TB meningitisa i milijarne tuberkuloze. Tuberkuloza nije samo bolest pluća, kako se nekad pogrešno misli – ova bolest može zahvatiti bilo koji organ.

Inače, BCG vakcina se daje pod kožu (intradermalno) i to obično u lijevo rame. Radi se o atenuiranoj, živoj vakcini, što znači da ona sadrži bakteriju koja je oslabljena, ali ne mrtva. U ovoj vakcini nema bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, nego se radi o Bacillus Calmette–Guérin, oslabljenom soju bakterije Mycobacterium bovis, koja je srodna bakteriji koja izaziva tuberkulozu. Ova vakcina potoji od 1921. godine.

Zašto se BCG vakcina daje na rođenju?

Vakcina se daje na rođenju zbog toga što su djeca u prve dvije godine života, a naročito u prvim mjesecima, najosjetljivija na infekciju tuberkulozom i u ovom ranom uzrastu su teški oblici bolesti najčešći“, kazao je dr. Raičević.

Ukoliko iz nekog razloga beba nije na rođenju primila BCG vakcinu, ona se može primiti i kasnije. Ponekad se dešavaju nestašice ove vakcine, ali čim se vakcina pojavi, trebali biste dijete odvesti da je primi.

Smije li se i može li se vakcina protiv tuberkuloze primiti i kasnije?

Ne postoji uzrasna granica preko koje se BCG vakcina ne može dati, ali se smatra da je njena efikasnost nakon 35. godine života niska. U opštoj populaciji, ona se danas daje samo tokom prve godine života, ali se djeci koja su posebno izložena riziku da obole od tuberkuloze (npr. žive u porodici u kojoj je neko od ukućana obolio) može dati u bilo kom uzrastu“, dodao je dr. Raičević.

Nuspojave vakcinacije BCG vakcinom

Vrlo česta nuspojava – javlja se kod 9 od 10 osoba:

  • otvrdnuće na mjestu ubrizgavanja, nakon čega slijedi pojava mjehurića.


Manje česte nuspojave – pogađaju do 1 na 100 osoba pri svakoj dozi:

  • glavobolja i povišena temperatura (groznica)
  • čir koji se razvija iz mjehurića na mjestu injiciranja, dva do šest sedmica nakon primjene vakcine. To može biti bolno i potrebno je nekoliko sedmica ili mjeseci da potpuno zacijeli.
  • oticanje limfnih čvorova u pazuhu veće od 1 cm u promjeru
  • povećani limfni čvor koji se inficira (limfadenitis)


Rijetke nuspojave – pogađaju do 1 na 1000 osoba pri svakoj dozi:

  • teže kožne reakcije. One obično zacijele u roku od nekoliko sedmica
  • upala kosti (osteitis ili osteomijelitis)
  • apsces na mjestu ubrizgavanja.

Zašto ostane ožiljak nakon vakcinacije?

Ožiljak nakon BCG vakcinacije je posljedica zapaljenske reakcije koju tuberkulozna bakterija izaziva u tkivu u koje je ubrizgan. Ova vrsta zapaljenja, takozvano granulomatozno zapaljenje, znatno oštećuje tkivo u kome se javlja, pa se kao krajnji ishod zarastanja ovog oštećenja javlja ožiljak. Sve one koje brine što se u koži bebe odvija ovakvo zapaljenje, podsjetio bih na činjenicu da kod osoba koje obole od tuberkuloze ovakvi granulomi (i ožiljci nakon njih) nastaju u svim zahvaćenim organima, najčešće plućima, bubrezima, limfnim čvorovima, kičmenom stubu.”, istakao je dr. Raičević.

Više o pojavi besežitisa nakon vakcinacije ovom vakcinom saznajte u tekstu na ovom linku.

Zašto je u Srbiji povučena serija vakcina protiv tuberkuloze početkom 2023. godine?

BCG vakcine proizvođača Torlak nisu pobuđivale dovoljno dobar imunološki odgovor i zato su povučene.

Vakcine proizvođača Torlak se ne daju u Federaciji Bosni i Hercegovini. Prema informaciji od Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koju su za vakcine.ba dali 30.3. 2023. kao odgovor na upit, daju se BCG vakcine proizvođača BB-NCIPD Ltd Bugarska. U Republici Srpskoj se Torlakova BCG vakcina ne daje od 2019. potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.