COVID-19 vakcinacija priritetnih grupa: Stariji građani Sokoca spremno su zavrnuli rukave i vakcinisali se kako bi zaštitili sebe i druge, dali doprinos borbi protiv pandemije COVID-19, ali i kako bi mogli češće viđati svoje unuke

Milorad Milinković među prvima se prijavio i došao na organizirano vakcinisanje protiv COVID-19 ,osoba starijih od 65 godina u Sportskoj dvorani Sokolac. Vakcinaciju je organizirao Dom zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić” Sokolac, vakcinama AstraZeneca pristiglim kroz COVAX mehanizam i raspodijeljenim prema planu Instituta za javno zdravstvo RS.

“Došao sam da se vakcinišem kako bih zaštitio sebe i svoju okolinu. Došao sam zbog naše omladine da i njih zaštitimo kad imamo priliku vakcinisati se, i svima koji mogu predlažem da se vakcinišu!”, kaže nam Milorad dok čeka da prođe 15 minuta nakon prijema vakcine, vrijeme u kojem su svi koji prime vakcinu pod liječničkim nadzorom za slučaj da se jave alergijske reakcije.

Milorad Milinković

“Osjećam se odlično, nisam ništa ni osjetila! Jedva sam čekala da se vakcinišem”, kaže Mara Abazović, a suprug Rade dodaje kako također nije imao dileme, te kako vjeruje struci.

Bosna i Hercegovina je nažalost među državama sa najvećim brojem zaraženih COVID-19 i najvećim brojem smrtnih ishoda, u odnosu na ukupan broj stanovnika, osobito među starijom populacijom, u Evropi.

Dušanka Radijeljac kaže da je na vakcinaciju došla kako bi se zaštitila:

“Do sada sam se uspjela sačuvati, vjerujem da ću i od sada. Želim da budem sigurna i da češće mogu viđati unuke, svima bih preporučila da se vakcinišu”, kaže Dušanka.

Na vakcinaciju je došla i Radmila Soldar koja potcrtava da ima puno povjerenje u struku koja kaže kako je vakcina sigurna i korisna, a sličnog stava je i Mitra Budeša:

“Očekujem da će biti bolje i da ćemo moći viđati unuke i praunuke. Vakcine su i prije spašavale živote, pa će i sada”.

COVID-19 vakcinacija i stariji građani: vjera u nauku

Kata Batovac kaže da vjeruje u nauku, i smatra kako samo vakcinacijom možemo svi zajedno izaći iz trenutne situacije. Najviše joj nedostaju druženja s porodicom i prijateljima:

“Bilo je protekle godine i žalosnih i radosnih momenata koje nismo mogli jedni s drugima podijeliti, vjerujem da ćemo uskoro živjeti slobodnije i moći da se viđamo s najbližima”, kaže Kata.

Mitrra Budeša i dr. Adrijana Stanar

Dr. Adrijana Stanar, direktorica Doma zdravlja “Dr Ljubomir Ćeranić” Sokolac,  kaže kako je zadovoljna iskazanim interesom za vakcinacijom, posebno među osobama starijim od 65 godina.

“Danas je planirana vakcinacija 80 osoba starijih od 65 godina, a interes je pokazalo njih više od 800. Rast interesovanja za vakcinaciju je dobra i pozitivna stvar. U prvoj fazi vakcinisano je osoblje zdravstvenih ustanova, tako da je povjerenje kod građana dodatno poraslo kada su vidjeli da smo se mi, zdravstveni radnici, prvi vakcinisali”, kaže dr. Stanar, potcrtavajući značaj vakcinacije u borbi protiv pandemije COVID-19:

“Sve dostupne vakcine su dobre i sigurne, a imunizacija je jedan od glavnih načina da  se pobijedi ova pandemija i da se počnemo vraćati životu kakav smo živjeli prije”.

Prema njenim riječima, Dom zdravlja Sokolac trenutno raspolaže sa šest timova, koji su spremni i za masovniju imunizaciju ukoliko bi na raspolaganju imali veći broj vakcina:

“Naše osoblje prošlo je sve potrebne obuke u organizaciji Instituta za javno zdravstvo RS, imamo šest timova i adekvatan prostor i dnevno bismo mogli vakcinisati i do 1000 osoba.”

COVAX mehanizam

Bosna i Hercegovina je do sada primila 49,800 doza vakcina u sklopu COVAX mehanizma, od ukupno 1,2 miliona naručenih. Vlasti, zdravstveni radnici, ali i građani u Bosni i Hercegovini, očekuju da će putem ovog mehanizma, uskoro biti isporučene dodatne doze vakcina, koje je država naručila u svojstvu samofinansirajuće države.

COVAX zajedno vode Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI), Globalni Savez za vakcine (GAVI) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u partnerstvu sa UNICEF-om, kao ključnim implementacionim partnerom.

COVID-19 vakcinacija

Tekst i fotografije: Almir Panjeta, preuzeto s odobrenjem od UNICEF BiH