Rukavice nisu nužne, ako je koža osobe koja vakciniše neoštećena, ali nakon svake vakcinacije potrebno je dezinficirati/oprati ruke temeljito.

Obaveza nošenja gumenih rukavica prilikom davanja vakcina bi značila i ogromnu potrošnju rukavica što nije praktično ako već nije neophodno. 

Fomitni prenos virusa – preko površina i ruku je malo vjerovatan osim ako nije sad zaražena osoba kihnula u ruku pa se rukovala s drugom osobom. Na početku pandemije nošenje rukavica je bilo obavezno jeno vrijeme jer nismo bili sigurni kako se sve virus širi i koliko je infektivan s površina – sada to znamo i znamo da je mnogo manja vjerovatnoća da se na ovaj način zarazimo. 

Pranje ruku prilično dobro uklanja bakterije i viruse, a to važi i za virus SARS-CoV-2 i viruse gripe. Ovi virusi imaju u sebi i molekule masti, a sapun efikasno uklanja i te masti te tako razara strukturu virusa. Isto tako su djelotvorni i gelovi i druga sredstva na bazi alkohola jer i on unitava lipidni “ovoj” virusa SARS-CoV-2.

Ne treba kritikovati zdravstvene radnike ako daju vakcine protiv COVID-19 bez rukavica. Oni su sigurno jako dobro dezinficirali ruke.

Ovo se odnosi i na vakcine iz programa redovne imunizacije (one koju primaju djeca) i druge vakcine za odrasle, ne samo za COVID-19 vakcine.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.