Krajem septembra 2022. u JAMA Pediatrics je izašao članak o tome kako je u mlijeku vakcinisanih majki pronađena mRNA iz vakcina Moderna i Pfizer. Ovo je izazvalo strah i kreirani su Facebook i Twitter postovi koji zastrašuju da je ovo jako štetno. Međutim, niti je studija velika, niti je kod svih žena pronađena mRNA, niti mRNA može tek tako da našteti bebi, pogotovo ne u detektovanim koncentracijama. Evo o čemu se radi.

Šta je mRNA i zašto je ima u vakcinama?

Ponovimo: mRNA ili messenger RNA, a na našem informaciona RNK jeste molekula koja nosi (ili prenosi od DNK) poruku o sintezi određenog proteina do ribosoma, ćelijskih struktura gdje proteini nastaju. mRNA iz Pfizer i Moderna vakcine je nositelj informacije o tome kojim slijedom se trebaju redati aminokiseline, ti gradivni blokovi proteina, u Spike protein virusa koji izaziva COVID-19. Ovaj protein služi kao antigen i potiče naše imunosne ćelije da stvore odgovarajući imunološki odgovor. I to je sve. Nikakve magije i vradžbine niti toksini.

Šta god da jedemo, u tome ima i DNK i RNK, pa i informacione RNK. Ove molekule, u količini iz vakcina, ne mogu izmijeniti naš organizam. One su nestabilne i razlože se.

Dakle, šta kaže studija?

Rad (Research Letter – kratki rad) iz Jama Pediatrics (1), objavila je da je na vrlo malom uzorku od 11 vakcinisanih žena (5 vakcinisano Modernom, 6 Pfizerom) kod njih 5 pronađena mRNA u izdojenom mlijeku.

“Nije otkrivena nikakva mRNA iz vakcina u uzorcima prije ili nakon vakcinacije nakon 48 sati od prikupljanja”, piše u studiji.

U zaključku se kaže: „Sporadična prisutnost i količine mRNA iz vakcina protiv COVID-19 otkrivene u izdojenom mlijeku sugerišu da je dojenje nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv COVID-19 sigurno, osobito 48 sati nakon vakcinacije.”

O kojim se količinama u mlijeku radi?

Možda bi najlakše bilo objasniti koliko je potrebno mlijeka izdojiti da u njemu bude mRNA onoliko koliko je ima u jednoj dozi vakcine. Za dozu od 100 mikrograma Moderne, oko 50 kada. Za dozu od 30 µg Pfizera, samo 15. Ili za pedijatrijsku dozu (10 µg), samo 5 kada mlijeka.

Također, kada govorimo o detektovanoj mRNA, to ne znači da se radi o aktivnoj, kompletnoj molekuli – ne znamo je li kompletna ili su detektovani samo neki segmenti. Također, nema nikakvih podataka o kliničkom značaju postojanja ovako male količine mRNA u mlijeku.

Šta kažu neke druge studije – da li ima mRNA u mlijeku i ima li to klinički značaj?

Studija objavljena u aprilu 2021. također u Jama Pediatrics (2), na 13 vakcinisanih žena pokazala je kako se mRNA ne izlučuje u mlijeku.

Druge studije koje su mjerile razine mRNA u ljudskom majčinom mlijeku koje su se bavile upravo ovim pitanjem, na primjer jedna studija iz Singapura (3) koja je posmatrala 88 parova majka-dijete i nije našla nikakve dokaze o problemima.

Rađena je i studija (4) koja je provjeravala prisutnost mRNA u serumu dojenčadi vakcinisanih majki – i utvrđeno je kako nema problema senzitizacije odnosno u krvi beba nije izolirana mRNA.

„Većina majki koje su dojile imale su mjerljive izotipove antitijela SARS-CoV-2 i neutralizirajuća antitijela u serumu i majčinom mlijeku, posebno nakon doze 2 vakcine BNT162b2 (Pfizer). Prolazne niske razine mRNA iz vakcina otkrivene su u serumu vakcinisanih majki s povremenim prijenosom u majčino mlijeko, ali nismo otkrili dokaze senzibilizacije dojenčadi. Važno je napomenuti da prisutnost antitijela koja neutraliziraju majčino mlijeko vjerojatno predstavlja temelj za pasivnu imunizaciju dojenčeta koje se hrani majčinim mlijekom.”, navodi se u zaključku potonje studije.

Zaključak: prisutnost mRNA iz vakcina u mlijeku vakcinisanih majki je rijetkost, prolazno je i koncentracije su jako, jako male te se smatra, s prilično čvrstim dokazima, da ova količina u tragovima nema negativne efekte na dojenčad.

Još za čitanje:

Dojenje, trudnoća i COVID-19 vakcine: smiju li ih trudnice i dojilje primiti?

Vakcine protiv COVID-19 i dojenje: privremene preporuke SAGE SZO

Fear mongering about mRNA from COVID-19 vaccines in breast milk

Reference

  1. Hanna N, Heffes-Doon A, Lin X, et al. Detection of Messenger RNA COVID-19 Vaccines in Human Breast Milk. JAMA Pediatr. Published online September 26, 2022. doi:10.1001/jamapediatrics.2022.3581
  2. Golan Y, Prahl M, Cassidy A, Lin CY, Ahituv N, Flaherman VJ, Gaw SL. Evaluation of Messenger RNA From COVID-19 BTN162b2 and mRNA-1273 Vaccines in Human Milk. JAMA Pediatr. 2021 Oct 1;175(10):1069-1071. doi: 10.1001/jamapediatrics.2021.1929. PMID: 34228115; PMCID: PMC8261686.
  3. Low JM, Lee LY, Ng YPM, Zhong Y, Amin Z. Breastfeeding Mother and Child Clinical Outcomes After COVID-19 Vaccination. Journal of Human Lactation. 2022;38(1):37-42.
  4. Yeo KT, Chia WN, Tan CW, Ong C, Yeo JG, Zhang J, Poh SL, Lim AJM, Sim KHZ, Sutamam N, Chua CJH, Albani S, Wang LF, Chua MC. Neutralizing Activity and SARS-CoV-2 Vaccine mRNA Persistence in Serum and Breastmilk After BNT162b2 Vaccination in Lactating Women. Front Immunol. 2022 Jan 11;12:783975. doi: 10.3389/fimmu.2021.783975. PMID: 35087517; PMCID: PMC8787073.

mRNA u mlijeku vakcinisanih majki, Nauka Govori #VakcineDjeluju

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo „Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.