Više puta smo pisali kako je vakcinacija/cijepljenje trudnica protiv COVID-19 poželjna i kako mnoge studije (uglavnom opservacione, gdje su se pratili efekti kod vakcinisanih žena)  pokazuju kako je vakcinacija trudnica i dojilja sigurna. Znajući kako su u strahu velike oči te da mnogi znaju kako se neki lijekovi ne trebaju uzimati u trudnoći, naučnici su pomno obratili pažnju na ovaj aspekt vakcinacije protiv COVID-19. Međutim, nedavno su objave na društvenim mrežama o tome da se u Ujedinjenom Kraljevstvu mijenjaju preporuke za davanje ovih vakcina trudnicama i dojiljama izazvale paniku. Neke od tih objava govore kako je vakcinacija trudnica u UK zabranjena, te da su smjernice „potiho izmijenjene“, što naprosto nije tačno i demantovano je. Preporuke za vakcinaciju trudnica nisu promijenjene, pogotovo ne “istiha”.

Dakle – o čemu je riječ? Da li je to istina ili ne? Kakve su preporuke u UK vezano za vakcinaciju ovih kategorija protiv COVID-19?

Vakcinacija trudnica u UK je preporučena a nije zabranjena. Preporuka za vakcinaciju trudnica u UK od aprila 2021. godine do danas nije povlačena ili mijenjana. Podaci iz praćenja efikasnosti sigurnosti ovih vakcina kod miliona vakcinisanih trudnica i praćenja njihovih trudnoća do sada pokazuju konzistentno sigurnost ove prakse.

Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UK Health Security Agency – UKHSA) izašla je 1. septembra s demantom tvrdnji i netačnih tumačenja riječi na stranicama Vlade UK vezano za vakcinaciju trudnica i dojilja.

Kako glase preporuke za vakcinaciju trudnica?

U ovom nizu objava, UKHSA piše sljedeće:

Važno – vakcine protiv COVID-19 i trudnoća

Internetom kruže netačne informacije o vakcnama protiv COVID-19 i trudnoći. Ako ste trudni, a još niste vakcinisani, toplo se preporučuje da primite vakcinu protiv COVID-a.

Savjet se nije promijenio. Opsežni podaci pokazuju da je vakcina sigurna i vrlo eikasna protiv teških oblika bolesti.

73% žena u Engleskoj koje su rodile u maju 2022. primile su barem jednu dozu vakcina protiv COVID-19 prije porođaja.

Imuniziranost se povećala u svim grupama žena u poređenju s razdobljem od decembra 2021. do ebruara 2022. Međutim, i dalje postoje razlike u razinama unosa unutar određenih skupina.

Specifični ishodi koji su uzeti u obzir (mrtvorođenje, mala porođajna težina i prijevremeni porođaj) bili su slični ili niži kod žena koje su bile vakcinisane tokom trudnoće u poređenju sa ženama koje nisu bile vakcinisane tijekom trudnoće.

JCVI  (Joint Committee on Vaccination and Immunisation – savjetodavno tijelo za imunizaciju u UK, op. a.) je savjetovao da su žene koje su trudne u kliničkoj rizičnoj skupini unutar programa imunizacije protiv COVID-19. Ako još niste cijepljeni, a zatrudnjeli ste, toplo vas potičemo da se javite na vakcinaciju.

Pravo na jesensko docjepljivanje moći će ostvariti i trudnice.

Ovo je dobar primjer toga kako dezinormacije nastaju i kako se šire te zašto trebamo biti oprezni svaki put kada kad naiđemo na neku zastrašujuću tvrdnju.

Nekoliko profila na twitteru je podijelilo je objavu sa tekstom koji je glasio otprilike isto: „Važna vijest: UK više ne preporučuje Pfizer vakcinu trudnicama. Dojilje također ne bi trebale primiti ovu vakcinu“:

Stav naučne zajednice je da trudnice mogu, smiju i trebaju primiti ove vakcine,  pogotovo zbog toga što su rizici COVID-19  u trudnoći veoma visoki.

Dok nije bilo podataka o vakcinaciji trudnica, ovo jeste bio stav. Ovo je bio savjet iz 2020. kada nije bilo podataka o vakcinama. Stoga je očito bilo mudro savjetovati oprez. U aprilu je 2021. NHS (National Health Service Engleske) promijenio svoje savjete suočen s uvjerljivim podacima i sada snažno preporučuje trudnicama da prime vakcinu. To je ostalo nepromijenjeno do danas.

Stav naučne zajednice je da trudnice mogu, smiju i trebaju primiti ove vakcine,  pogotovo zbog toga što su rizici COVID-19  u trudnoći veoma visoki. Radi se o rizicima tromboze, ali i  respiratornih komplikacija ove bolesti koji u trudnoći mogu biti kobni. Podaci koje imamo pokazuju da ove vakcine smanjuje broj prijevremenih trudova i mrtvorođenja.

Viky Male, koja se bavi reproduktivnom biologijom na Imperial College London, u svom Tweetu od 30.avgusta 2022. objašnjava kako „Budući da ažuriranje Izvještaja o javnoj procjeni u avgustu još uvijek sadrži informacije iz decembra 2020. – da Pfizer nije dostavio podatke o trudnoći MHRA-u – neki su to protumačili kao nove informacije koje nadilaze savjete NHS-a – ali to nike tako“. Twitter profil koji je proširio dezinformaciju je suspendovan. Viki Male je objavila i tekst u kojem  odgovara na sva ona pitanja o trudnoći i plodnosti i vakcinaciji protiv COVID-16. Vakcine ne remete plodnost niti smanjuju šanse za začeće te ne uzrokuju pobačaje.

Šta kaže BBC

Kako izvještava BBC, „Čini se da dio zabune proizlazi iz činjenice da je drugi dio iste web stranice ažuriran 16. avgusta  2022. kako bi uključio neke informacije o busterima. Vladina web stranica na kojoj se nalazi izvješće imala je novu vremensku oznaku, što je izazvalo zabunu. Ali izvještaj o sigurnosti vakcina, koje su korisnici društvenih medija istaknuli nedavno, nije ažuriran, potvrdila je britanska Regulatorna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA)“.

Nažalost, radi se o administrativnom problemu zbog kojeg su na stranicama vlade UK još uvijek prisutni zastarjeli podaci i preporuke o vakcinaciji trudnica i dojilja Pfizer vakcinom – preporuke sa samog početka kampanje vakcinacije, kada zaista nije bilo dovoljno informacija. Dio izvještaja o sigurnosti vakcina kojeg su korisnici društvenih medija istaknuli nedavno i pogrešno protumačili nije ažuriran od decembra 2020. godine. Preporuke za vakcinaciju trudnica i dojilja idu u korist vakcina.

Još za čitanje:

Vakcine/cjepiva protiv COVID-19 i spontani pobačaji: nema povećanog rizika

Izvori:

  1. BBC Covid: Pregnant women targeted with false vaccine claims

https://www.trialsitenews.com/a/covid-19-mrna-vaccines-for-pregnant-women-the-contradictory-advice-between-the-regulatory-and-health-authorities-46564925

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Rad stranice Vakcine.ba podržava UNICEF BiH I USAID BiH. Stavovi i mišljenja izneseni na ovoj stranici ne predstavljaju nužno stavove UNICEF-a I USAID-a.

#VakcineDjeluju #NaukaGovori, vakcinacija u trudnoći, UK, preporuke za vakcinaciju trudnica