Prema nedavnom istraživanju koje dolazi iz Izraela, nove dopunske (buster) bivalente vakcina protiv omikrona za COVID-19 od Pfizer/BioNTech smanjila su hospitalizaciju Izraelaca starijih od 65 godina za 81%. Radi se o omikron BA.4/BA.5 revakcinama-“busterima”. Kada kažemo da nešto smanjuje rizik od hospitalizacija, misli se na to da se smanjuje rizik komplikacija bolesti koji mogu dovesti do smještanja u bolnicu. Ova studija bivalentnih bustera je još uvijek nerecenzirana, ali pruža dobar uvid.

Šta je zaključila nova preprint studija bivalentnih bustera

Studija bivalentnih bustera o ažuriranim Pfizerovim vakcinama otkrila je da su smanjile rizik od smrti u ovoj demografskoj skupini za oko 86%. Međutim, kako je bio samo jedan smrtni slučaj među onima koji su uzimali buster, ova se brojka smatra manje pouzdanim pokazateljem efikasnosti od statistike hospitalizacije.

Istraživanje je objavljeno kao preprint online 3. januara u Lancet Preprints, što znači da još nije recenzirano. Ovo je prva svjetska procjena “bivalentnih” vakcina.

“Ako imate 65 i više godina, docjepljivanje može pružiti dodatnu zaštitu”

Međutim, studija ne baca svjetlo na to koliko su nove vakcine efikasnije u poređenju s originalnim vakcinama, prije njihovog ažuriranja protiv Omikrona.

Umjesto toga, bavi se praktičnijim pitanjem koje se postavlja u zemljama u kojima su dvovalentne vakcine novi standard i gdje se starije ljude potiče na redovnu revakcinaciju, poput Izraela i SAD-a. Ispituje razinu zaštite koju ljudi dobivaju kada uzmu buster u poređenju s onima koji to ne čine i koji se umjesto toga oslanjaju na ranije vakcine.

“Poruka je da ako imate 65 i više godina, docjepljivanje može pružiti dodatnu zaštitu”, rekao je dr. Ronen Arbel, jedan od autora studije, za The Times of Israel. “Ova dodatna zaštita pridodaje se onoj od ranijih vakcina i mogla bi vas držati izvan bolnice i spasiti vam život.”

Rekao je da, iako je studija bila usredotočena na Pfizerovu vakcinu, također je razlog za optimizam u pogledu Moderninih bustera, jer je tehnologija slična i vakcine imaju sličnu efikasnost.

Saznajte više o bivalentoj vakcini protiv COVID-19

COVID-19 mRNA buster povećava trajnost antitijela

Adaptirala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorkaposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

studija bivalentih bustera