Novonastale varijante virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, kao što su XBB, XBB.1 i XBB.1.5 trenutno dovode do umjerenog porasta slučajeva, ali trenutno nema dokaza o povećanju ozbiljnosti bolesti kod vakcinisanih. Od vakcina i revakcina nećete postati skloniji bolesti.

Ne postoje jasni i uvjerljivi dokazi da revakcinacije vakcinama protiv COVID-19 čini ljude osjetljivijima na varijante XBB, XBB.1 ili XBB 1.5 (izvor: FDA).

Dokazi iz kliničkih ispitivanja pokazali su da su ažurirane vakcine protiv COVID-19 koje se koriste kao busteri (revakcine) izazvale superioran odgovor neutralizirajućih antitijela u poređenju s izvornim (monovalentnim) busterima. Stoga se očekuje da će ažurirane vakcine pružiti značajnu efikasnost u zaštiti protiv simptomatske i teške bolesti iz BA.4/ BA.5 varijante.


Na temelju onoga što je poznato o sposobnosti vakcina da neutrališu virus, vrlo je vjerovatno da trenutne dvovalentne (bivalentne) vakcine protiv COVID-19 pružaju barem neku zaštitu od varijanti XBB, XBB.1 i XBB 1.5.

Ono što je najvažnije, više je studija pokazalo da redovno docjepljenje pruža najbolju zaštitu od teške bolesti COVID-19, koja može dovesti do hospitalizacije ili smrti, pogotovo kod starijih od 65 godina.

Moguće je da se zarazite iako ste vakcinisani, vakcine ne štite 100%, ali je rizik od komplikacija manji.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorka Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.

#VakcineDjeluju, #NaukaGovori

skloniji COVID-19