Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je obezbijedilo sredstva za vakcine protiv HPV (protiv humanog papiloma virusa), koje štite od raka grlića materice.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.

Više o ovom vakcinama doznajte u Vakcine protiv raka: HPV vakcine

Prema obavještenju Ministarstva od 21. septembra 2022. godine, „u narednom periodu slijedi edukacija roditelja djevojčica šestih razreda osnovne škole u KS. Kroz ovu edukaciju, roditelji će biti obavješteni i o načinu prijave za vakcinu”.

Ova populacija se uzima kao preporučena prema Svjetskoj zdravstvenoj organizacija u zemljama gdje se po prvi put uvodi ova imunizacija.

Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija. Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta. 

Primarnom prevencijom u ovom periodu života od 12 do15 godine starosti, kada djeca još nisu došla u kontakt s humanim papilomavirusom (HPV), postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava oboljevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života.  

Četverovalentna vakcina

Imunizacija u Kantonu Sarajevo će se sprovesti četvorovalentnom vakcinom protiv oboljenja izazvanih HPV-om od kojih tipovi 16 i 18 predstavljaju uzrok 75% svih slučajeva raka grlića maternice, a tipovi 6 i 11 su odgovorni za nastanak 99% slučajeva genitalnih kondiloma.  

Pored četverovalentne vakcine Gardasil 4, postoje još dva tipa vakcina protiv HPV: Cervarix, dvovalentna, i Gardasil 9, devetovalentna, koja štiti od 9 tipova HPV virusa, i to 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58.

Gardasil 4 se daje u dvije doze sa razmakom od 6 do 12 mjeseci, kaže edidemiologinja dr. Anisa Bajramović za Vakcine.ba.

U preko 160 zemalja odobrena primjena

Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina, te uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja. 

Najbolji primjer efikasnosti vakcine je u Australiji, koja bi mogla postati prva zemlja u svijetu koja je proglasila eliminaciju raka grlića maternice zbog visokog obuhvata imunizacije. Odlični rezultati su postignuti i u skandinavskim zemljama te drugim zemljama gje se godinama daje ova vakcina.

„Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo prvo u Bosni i Hercegovini uvodi ovu vakcinu u program imunizacije. Počinjemo imunizaciju HPV vakcinama u Kantonu Sarajevo, najavio je ministar zdravstva, prof.dr. Haris Vranić.