Usljed vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19 u FBiH je otežano provođenje imunizacije. Dok čekamo zvanične upute vezano za primanje vakcina u dječijoj dobi, pitali smo da li je ugrožena primovakcinacija BCG i Hep B vakcinom nakon rođenja. Vakcinacija na rođenju u toku pandemije se obavlja normalno i neće biti ugrožena.

Primovakcinacija BCG (vakcina protiv tuberkuloze) i Hep B (vakcina protiv hepatitisa B) označava primanje ove dvije vakcine odmah po rođenju. Druge dvije doze vakcine protiv hepatitisa B se prema kalendaru imunizacije primaju se nešto kasnije (prema kalendaru iz 2019. godine, u 1. i 6. mjesecu).

Pitali smo dr. Jasminu Šlaku, šefica Odjela za pedijatriju pri Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” o primanju prvih vakcina na rođenju, da li je njihovo davanje ugroženo i ovo nam je rekla:

“Što se tiče primovakcinacije u porodilištu jako je bitno da se ona redovno sprovodi i u vrijeme kriznih situacija. Vakcinacija BCG vakcinom i Hep B vakcinom je jako bitna jer štiti našu novorođenčad od ovih zaraznih bolesti i naravno omogućavaju redovno dalje provođenje vakcinacije prema kalendaru.

Dr. Šlaku poručuje kako primanje prve dvije vakcine na rođenju u bolnicama nije ugroženo. Odluke o tome šta će biti s primanjem drugih vakcina, odnosno, njihovih doza, objavićemo čim za njih budemo znali.

Vakcinacija i u ovim vanrednim situacijama je moguća i važno je da se nastavi. O nadoknadi nekih uobičajenih vakcinama molimo da pročitate više u ovom tekstu. O vakcinaciji u doba pandemije COVID-19, posebno odgovori na neka uobičajena pitanja možete pročitati ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science.

Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.