Usljed vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19 u FBiH je otežano provođenje imunizacije. Dok čekamo zvanične upute vezano za primanje vakcina u dječijoj dobi, pitali smo da li je ugrožena primovakcinacija BCG i Hep B vakcinom nakon rođenja, odnosno, da li je ugroženo primanje vakcine na rođenju u toku pandemije.

Primovakcinacija BCG (vakcina protiv tuberkuloze) i Hep B (vakcina protiv hepatitisa B) označava primanje ove dvije vakcine odmah po rođenju. Druge dvije doze vakcine protiv hepatitisa B se prema kalendaru imunizacije primaju se nešto kasnije (prema kalendaru iz 2019. godine, u 1. i 6. mjesecu).

Pitali smo dr. Jasminu Šlaku, šefica Odjela za pedijatriju pri Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” o primanju prvih vakcina na rođenju, da li je njihovo davanje ugroženo i ovo nam je rekla:

“Što se tiče primovakcinacije u porodilištu jako je bitno da se ona redovno sprovodi i u vrijeme kriznih situacija. Vakcinacija BCG vakcinom i Hep B vakcinom je jako bitna jer štiti našu novorođenčad od ovih zaraznih bolesti i naravno omogućavaju redovno dalje provođenje vakcinacije prema kalendaru.

Dr. Šlaku poručuje kako primanje prve dvije vakcine na rođenju u bolnicama nije ugroženo. Odluke o tome šta će biti s primanjem drugih vakcina, odnosno, njihovih doza, objavićemo čim za njih budemo znali.