Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) 31. januara je dala potpuno odobrenje za vakcinu protiv COVID-19 američke farmaceutske kompanije Moderna, koje je plasira pod imenom Spikevax.

Vakcina je široko distribuirana u SAD i svijetu pod FDA-inim odobrenjem za hitnu upotrebu od decembra 2020. To je druga vakcina protiv COVID-19 koje je agencija u potpunosti odobrila, nakon što je Pfizerova vakcina dobila oznaka u avgustu 2021.

U izjavi, vršiteljica dužnosti povjerenice FDA Janet Woodcock rekla je da je puno odobrenje vakcine važan korak u borbi protiv pandemije COVID-19. Rekla je da, iako su stotine miliona doza Moderna vakcine primijenjene u skladu s odobrenjem za hitnu upotrebu, ona razumije kako “za neke pojedince, odobrenje FDA za ovu vakcinu može uliti dodatno povjerenje u donošenje odluke o vakcinaciji.”

Woodcock je rekla da javnost može biti uvjerena da vakcina Moderna Spikevax “ispunjava visoke standarde FDA za sigurnost, efikasnost i kvalitetu proizvodnje koji se zahtijevaju od bilo koje vakcine odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Državama.”


Vakcina Spikevax odobrena je za upotrebu u više od 70 zemalja uključujući Britaniju, Kanadu, Japan i u Evropskoj uniji.

Kako je Afrika iskoristila transfer znanja i tehnologije u borbi protiv COVID-19.

Preuzeto s VoA