Kompanija Afrigen Biologics iz Južnoafričke republike koristila je javno dostupnu sekvencu mRNA (iRNK) vakcine  protiv COVID-19 od kompanije Moderna kako bi napravila vlastitu verziju vakcine. Ova nova-stara vakcina bi se mogla testirati na ljudima prije kraja ove godine, rekao je glavni izvršni direktor Afrigena.

Ova kandidatna vakcina bi bila prva koji bi bio napravljena na temelju jedne široko korištene vakcine, a bez pomoći i odobrenja proizvođača. To je također prva mRNA vakcina dizajnirana, razvijena i proizvedena u laboratorijskim razmjerima na afričkom kontinentu.

Know-how: koncept transfera tehnologije WHO i kompanije Afrigen

Ovo je svojevrstan transfer znanja i tehnologije, što je jedna o stvari koje zagovara i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) u cilju poboljšanja pristupa medicinskim sredstvima – lijekovima i vakcinama za sve ljude širom planete.

Svjetska zdravstvena organizacija prošle je godine odabrala konzorcij koji uključuje Afrigen za pilot-projekat kojim će siromašnim zemljama i zemljama srednjeg dohotka dati znanje i iskustvo za izradu vakcina protiv COVID-a, nakon što su tržišni lideri za oblast mRNA vakcina protiv COVID-a – Pfizer, BioNTech i Moderna – odbili zahtjev WHO  da podijele svoju tehnologiju i stručnost.

„Ako ovaj projekt pokaže da Afrika može preuzeti vrhunsku tehnologiju i proizvoditi vrhunske proizvode, to će odbaciti ideju da Afrika to ne može nešto učiniti i promijeniti globalni način razmišljanja… ovo može promijeniti igru”, izjavio je za Reuters Charles Gore, izvršni direktor Medicines Patent Pool, organizacije koja nastoji poboljšati pristup lijekovima i vakcinama.

Modernina sekvenca je odabrana zbog velike količine podataka koji su javno dostupni i zbog obećanja kompanije da neće podnijeti zahtjev za patent dok traje pandemija. Inače, laboratorijska istraživanja nisu predmet zakona o patentima, te ne bi trebalo biti pravnih problema vezano za testiranje i prozvodnju jedne ovakve, generičke vakcine.

Aktivna tvar ove vakcine je modificirana sekvenca virusa SARS-CoV-2 za sintezu proteina šiljka, na koju su dodani segmenti koji je stabiliziraju.

Sljedeći izazovi s kojima će se Afrigen morati suočiti u stavljanju u promet ove generičke vakcine jesu kliničke studije i izazov proizvodnje velikih količina visokokvalitetne vakcine.

Samo oko 10% ljudi u Africi je potpuno vakcinisano, u trenutku kada je globalno dato preko 10 milijardi doza COVID-19  vakcina i vakcinisano oko 53% svjetskog stanovništva. U Africi živi 1.37 milijardi ljudi, a zbog nejednakosti u raspodjeli vakcina , veliki dio afričkog stanovništva još čeka svoje doze.

Preneseno s Glas Amerike

Više o Moderna vakcini SpikeVax možete saznati ovdje.

Još o afričkoj vakcini:

Moderna won't share its vaccine recipe. WHO has hired an African startup to crack it