Puferi (eng. buffers) se često spominju u sastavu vakcina, a funkcija ovih tvari jeste održavanje pH vrijednosti (kiselost, odnosno alkalnost) smjese vakcine.

Naime, ako u neku smjesu dodamo malo kisleine ili baze, ona će promijeniti svoju ph vrijednost. Ali ako u toj smjesi ima pufera, oni će to neutralizirati i pH vrijednost se neće promijeniti.

Zašto je bitno da vakcine i lijekovi održavaju pH vrijednost?

Zašto je ovo bitno? Neke reakcije i prirodni procesi se dešavaju na određenoj pH vrijednosti. To može biti neutralna, blago kisela ili blago alkalna sredina. Neke biološke komponente poput DNK, RNK, proteina dijelova virusa ili cijeli virusi i bakterije mogu opstati i biti stabilni samo na određenoj pH vrijednosti sredine.

Recimo, mRNA vakcine su dizajnirane tako da im zapravo promjena pH vrijednosti oslobađa onu RNK iz nanolipidnog mjehurića i jako je važno da se to ne desi dok je vakcina u bočici, nego tek kada dođe u naša tkiva. 

Neki proteini mijenjaju oblik svoje molekule pri promjeni pH vrijednosti. To znači da, ako se kiselost sredine promijeni, i proteini mogu promijeniti svoj oblik – a to znači da ih naš imunološki sistem neće prepoznati i neće stvoriti odgovarajuća antitijela na njih. 

Puferi su ili neke kombinacije mineralnih soli, poput fosfata, hlorida ili jedinjenje zvano tris.

Ova jedinjenja se u vakcinama nalaze u malim količinama i sigurna su za ljudsku upotrebu.

Održavanje pH vrijednosti je izuzetno važno za vakcine i puferi održavaju efikasnost vakcina.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.