Među vakcinisanim i nevakcinisanim nema jednak broj slučajeva zaraze i nema jednak broj ozbiljnih ishoda (primanje na jedinice intenzivne njege, priključivanje na respirator, smrtni ishod). Nevakcinisani su u većem riziku za ozbiljne ishode.

Podaci mogu pokazati da među ljudima koji podlegnu infekciji ima i dosta vakcinisanih. Profili na društvenim mrežama koji rutinski dijele dezinformacije protiv vakcina, izvlače ovu informaciju iz konteksta kako bi predstavili lažnu priču da su vakcine neefikasne.

Recimo, podaci iz Australije (NSW – New South Wales) pokazali su kako je među osobama koje su primljene na intenzivnu njegu zbog COVID-19 bilo smrtnih ishoda kod 97 vakcinisanih i 31 nevakcinisane osobe. Ovo izgleda loše za vakcine? Ne.

Uzeto bez konteksta, izgleda loše, ali kada se stvari stave u kontekst, izgleda drugačije. Kod ovakvih podataka mora se uzeti u obzir i koliko je ljudi vakcinisano, odnosno nevakcinisano. Tada ispada da je ozbiljnih ishoda u grupi vakcinisanih iznad 50 godina bilo 3.55 na 100 000 dok je u grupi nevakcinisanih nevjerovatnih 91.1 na 100 000 osoba (prema Guardian i NSW).

Dakle, kada se stvari stave u kontekst, pošto je broj vakcinisanih veći, to povećava i mogućnost da će među njima biti više ovakvih ishoda u apsolutnim brojevima. Ali u omjeru – incidenci, izraženo u relativnim brojevima, vidi se da je rizik od smrtnog/ozbiljnog ishoda za nevakcinisanu populaciju iznad 50 godina oko 25x veći nego za vakcinisane.

Za opštu populaciju, nezavisno od dobi, nevakcinisani imaju 11x veći rizik od ozbiljnog ishoda nego vakcinisani.

Slično je i za broj zaraženih: 50% vakcinisanih među zaraženima ne znači da je 50% vakcinisanih zaraženo. O tome više možete pročitati ovdje.

Pokazano je i da vakcinisani manje šire virus od nevakcinisanih osoba.

Osnovne i kratke informacije o COVID-19 vakcinama možete pročitati ovdje.

Sadržaj je kreiran u okviru saradnje #NaukaGovori Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne?

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

nevakcinisani, rizik od ozbiljnog ishoda COVID-19, vakcinisani, Nauka govori