U Izraelu je kod četverogodišnjeg djeteta potvrđen polio. Ovo je prvi slučaj polia (dječije paralize) u toj zemlji od 1989. godine.

Prema pisanju Jerusalem Post, od 10. marta 2022. godine, dijete je testirano pozitivno poliomijelitis (dječija paraliza) i otkriveno je kako nije vakcinisano.  Također je otkriveno da je dijete zaraženo sojem poliovirusa koji se promijenio i može izazvati bolest kod nevakcinisanih. Slučaj je postao predmetom epidemiološke istrage.

Prije toga, slučajevi polia su počeli izbijati u Afganistanu i Pakistanu, zemljama gdje je ova bolest još uvijek endemična, da bi se kasnije polio javio i u Malawiju, gdje se smatralo da je eradiciran.

Šta je polio?

Poliomijelitis je zarazna virusna bolest koju izaziva jedan tip enterovirusa poznat kao poliovirus (PV), a kolonizira gastro-intestinalni trakt (crijeva). Bolest se širi oralno-fekalnim putem, može izazvati smrt ili trajnu paralizu, ali siguran način prevencije jeste vakcinacija.

U zemljama gdje je proglašena eradikacija ove bolesti, vakcinacija se uglavnom vrši inaktiviranom vakcinom (IPV). Radi se o kombinovanoj vakcini, obično je to vakcina protiv tetanusa, difterije, velikog kašlja i polia, a postoje i kombinacije s komponentama protiv hemofilusa B i hepatitisa. Daje se u prvoj godini života,  pa potom slijedi revakcinacija, sve prema važećim kalendarima imunizacije različitih država.

U zemljama gdje polio još cirkulira, daje se oralna živa vakcina (OPV) protiv ove bolesti. Ova vakcina se više ne daje u BiH, ali se daje inaktivna kao Pentaxim ili Tetraxim.

Pandemija COVID-19 jako je ugrozila napore eradikacije dječije paralize u područjima gdje je endemičan i postoji rizik širenja iz tih područja i eskalacije slučajeva.

Zabrinutost zbog pada cijepnih obuhvata

Širenje poliomeijelitisa nije jedina stvar koja zabrinjava. Zbog pandemije i djelovanja propagande protiv vakcina, smanjeni su vakcinalni obuhvati i drugih vakcina. To da jedno dijete nije primilo vakcinu protiv dječije paralize može indicirati da ujedino nije primilo i vakcinu koja štiti od tetanusa, difterije i velikog kašlja. Smanjeni su i obuhvati vakcinacije protiv morbila, rubeole i zašnjaka. Sve ovo znači da će se u narednom periodu širom svijeta moći očekivati i porast slučajeva ovih bolesti.

Preneseno s Glas Amerike

slučaj polia