Vakcine protiv COVID-19 za djecu koja su dobila multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) kao posljedicu infekcije COVID-19 su sigurne. To je zaključak opservacione studije koju je podržao američki NIH. Studija nije pronašla ozbiljne komplikacije vakcinacije nakon ovog rijetkog imunološkog stanja.

U ovoj studiji na 385 pacijenata u dobi od 5 godina ili starijih s istorijom multisistemskog upalnog sindroma kod djece (MIS-C), nisu zabilježene ozbiljne nuspojave nakon imunizacije protiv COVID-19.

Ovi nalazi sugerišu da je sigurnosni profil vakcina/cjepiva protiv COVID-19 primijenjenih najmanje 90 dana nakon MIS-C dijagnoze sličan onom u opštoj populaciji.

Studija je objavljena u januaru 2023. u JAMA Network Open (1).

Više o studiji

Studija o djeci i adolescentima koji su primili vakcine protiv COVID-19 nakon multisistemskog upalnog sindroma (MIS-C) otkrila je da nije bilo izvještaja o ozbiljnim komplikacijama uključujući miokarditis ili ponovnu pojavu MIS-C. Otprilike polovina sudionika doživjela je blage i tipične reakcije, uključujući bolove u rukama i umor. Studija, koju je finansirao Nacionalni institut za zdravlje (NIH), pokazuje da je sigurno dobiti vakcinu nakon MIS-C.

Ova velika opservaciona studija je ujedino i najveća takve vrste u ispitivanju vakcina koje štite o COVID-a u ovoj grupi, i pomaže u rješavanju dugotrajnog pitanja o tome mogu li vakcine protiv COVID-a povećati rizik od zdravstvenih problema kod mladih ljudi koji su imali MIS-C. Ovo je rijetka i potencijalno smrtonosna imunološka reakcija koja se može dogoditi nakon infekcije SARS-CoV-2, virusom koji uzrokuje COVID-19.

Od onih koji su primili vakcine protiv COVID-a nakon MIS-C-a, blage nuspojave – uglavnom bol u rukama i umor – javile su se kod njih 49%, slično kao i kod opšte populacije. Nije bilo izvještaja o ozbiljnim komplikacijama, uključujući miokarditis ili recidiv MIS-C, rekli su istraživači.

Studija je uključila 22 medicinska centra (21 u Sjedinjenim Državama i 1 u Kanadi) koji su sudjelovali u studiji NHLBI-a o dugoročnim ishodima nakon multisistemskog upalnog sindroma kod djece. Uključeno je 385 pacijenata u dobi od 5 godina ili starijih s prethodnim MIS-C-om koji su ispunjavali uslove za imunizaciju protiv COVID-19. Od ove skupine, 185 (48,1%) primilo je barem jednu dozu vakcina. Prosječna dob bila je 12,2 godine, a 73,5% bili su muškarci. Sudionici su bili rasno raznoliki – 24,3% bili su crnci, 31,9% Hispanoamerikanci, a 28,6% bijelci. Srednja dužina vremena od njihove MIS-C dijagnoze do prve doze vakcine bila je 9 mjeseci.

Više o MIS-C

MIS-C je stanje koje pogađa 1 od oko 3000 do 4000 djece i adolescenata koji su imali COVID-19, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Prijašnje procjene su bile da se javlja u oko 1 od 1000 slučajeva COVID-19 kod djece, ali čini se da se sada javlja rjeđe. Javlja se nekoliko sedmica nakon infekcije COVID-om i može dovesti do zatajenja organa. Naučnici još uvijek ne razumiju dovoljno dobro ovo stanje.

Multisistemski upalni sindrom kod djece (MIS-C) je stanje u kojem se mogu upaliti različiti dijelovi tijela, uključujući srce, pluća, bubrege, mozak, kožu, oči ili gastrointestinalne organe. Međutim, znamo da su mnoga djeca s MIS-C imala virus koji uzrokuje COVID-19 ili su bila u blizini nekoga s COVID-19. MIS-C može biti ozbiljan, čak i smrtonosan, ali većina djece kojoj je dijagnosticirano ovo stanje ozdravila je uz medicinsku njegu.

Simptomi mogu varirati od bolova u trbuhu, vrućice i osipa do upale srčanog mišića, ozbiljnog stanja koje se naziva miokarditis. Tačni uzroci MIS-C nisu poznati, ali mogu se dati lijekovi za smanjenje upale koja može oštetiti organe.

Većina slučajeva MIS-C dogodila se kod starije djece i adolescenata koji su prethodno bili zdravi. MIS-C se može pojaviti u bilo kojoj dobi od djetinjstva do kasne adolescencije. Većina slučajeva dogodila se kod prethodno zdrave djece u dobi od 6 do 12 godina.

Treba sumnjati na MIS-C ukoliko dijete ima dugotrajnu groznicu PLUS više od jednog od sljedećih simptoma:

 • bol u želucu
 • krvave oči
 • proljev
 • vrtoglavica ili ošamućenost (znakovi niskog krvnog pritiska)
 • kožni osip
 • povraćanje

Do danas je više od 9000 pacijenata dijagnosticirano s MIS-C u Sjedinjenim Državama, a 74 su umrla, prema podacima CDC-a. Međutim, čini se da je bolest u opadanju, prema istraživanjima drugih, ponajviše upravo zahvaljujući vakcinama koje smanjuju rizik od ove infekcije i ozbiljnost toka bolesti. 

Na temelju dostupnih izvještaja, čini se da je stopa smrtnosti među dijagnosticiranim slučajevima bila oko 1,7% (2).

Reference:

 1. Elias MD, Truong DT, Oster ME, et al. Examination of Adverse Reactions After COVID-19 Vaccination Among Patients With a History of Multisystem Inflammatory Syndrome in Children. JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2248987. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.48987
 2. Ahmed M, Advani S, Moreira A, Zoretic S, Martinez J, Chorath K, Acosta S, Naqvi R, Burmeister-Morton F, Burmeister F, Tarriela A, Petershack M, Evans M, Hoang A, Rajasekaran K, Ahuja S, Moreira A. Multisystem inflammatory syndrome in children: A systematic review. EClinicalMedicine. 2020 Sep;26:100527. doi: 10.1016/j.eclinm.2020.100527. Epub 2020 Sep 4. PMID: 32923992; PMCID: PMC7473262.
 3. COVID-19 vaccine for children after MIS-C appears safe (NIH)
 4. Opasnost od COVID-19 kod djece se ne treba podcjenjivati
 5. CDC o MIS-C
 6. Šta treba znati o Comirnaty Pfizer za djecu od 5 do 11 godina?

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka i komunikatorkaposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Društvo za promociju prironih nauka “Nauka i svijet”

MIS-C, multisistemski inflamatorni sindrom kod djece nakon COVID-19