Jednom sam čula kako dijete sa neonatalnom žuticom nije vakcinisano. Vjerujem da među onima koji prate Vakcine.ba ima i vas koji ste prošli ovo iskusto. Neki od vas su možda prvi put čuli da postoji takvo stanje kada su dobili bebu. Dakle – novorođenačka žutica i vakcine?

Šta je neonatalna žutica?

Žutica neposredno nakon rođenja nema isti uzrok kao ona na koju obično mislimo. Žutica-hepatitis je uzrokovana oštećenjem jetre usljed infekcije virusima. Međutim, novorođenačka žutica je žutilo kože i beonjača usljed hiperbilirubemije – povišenih vrijednosti bilirubina kod djeteta usljed nekih faktora.

Bilirubin je produkt raspadanja hemoglobina (preciznije – hema), a jetra ga razgrađuje u žuč. Kada ga ima previše u krvi, nastaje žutica. Dio bilirubina se izlučuje preko stolice, u obliku metabolita sterkobilina.

Dok je dijete u materici, nema stolicu, nego se dio bilirubina koji je iz crijeva dospio u cirkulaciju izlučuje kroz posteljicu (placentu) u majčin krvotok. Nakon porođaja nema više posteljice, i bilirubin se počne nakupljati u djetetovoj cirkulaciji. Sve dok dijete ne počne jesti, nema ni bakterija u crijevu koje bi razgrađivale nakupljeni bilirubin. Zato je važno da se dijete što prije počne hraniti. Kako sav bilirubin nakon porođaja djeteta dospijeva u nezrelu jetru novorođenčeta, ovaj organ ne može metabolizirati sav bilirubin i nastaje hiperbilirubenija. Više o ovom stanju možete pročitati i educirati se ovdje.

Neonatalna žutica i vakcine

Zapravo, ovo čak i nije rijetka pojava. Međutim, neonatalna žutica nije kontraindikacija za vakcinaciju niti jednom vakcinom, pa ni vakcinom protiv hepatitisa B i BCG, koje se dobijaju na rođenju.

Ovo ne govorimo napamet – službena lista kontraindikacija za vakcinaciju Svjetske zdravstvene organizacije izričito kaže kako istorija novorođenačke žutice nije kontraindikacija va vakcinaciju. Tu listu možete pronaći na linku ovdje.

Za više informacija o tome kako se odnose neonatalna žutica i vakcine, ukoliko ste imali ovaj problem, molimo da pitate i svog pedijatra.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Sadržaj je moguće preuzimati besplatno uz navođenje izvora i link.