Nevakcinisane osobe sa srčanim problemima imaju čak 9x veći rizik da će umrijeti od kovida ili imati ozbiljne komplikacije COVID-19.

Istraživači sa Univerziteta Queen Mary u Londonu analizirali su dokaze iz 110 prethodnih studija o COVID-19. Otkrili su da nevakcinisane osobe koje se zaraze virusom SARS-CoV-2 a imaju ozbiljno oštećenje srca imaju do 9x veću vjerovatnost da će kod njih doći do ozbiljnih ishoda bolesti. Ozbiljni ishodi uključuju smrt, zatajenje pluća, prijem na intenzivnu njegu i probleme s bubrezima. Rizik je povećan i ako nevakcinisane osobe već imaju visok krvni pritisak ili dijabetes.

Studija: nevakcinisane osobe sa srčanim problemima

Studija, objavljena u časopisu Frontiers in Cardiovascular Medicine u aprilu 2022. proučavala je ukupno gotovo 49.000 nevakcinisanih pacijenata. Identifikovala višestruke prediktore težeg COVID-19 i lošijih ishoda kod njih u poređenju s vakcinisanim osobama.

Utvrđeno je da su dokazi o oštećenju srčanog mišića (ozljeda miokarda) u trenutku prijema u bolnicu povezani s deveterostrukim povećanjem vjerojatnosti smrti. Pacijenti za koje je utvrđeno da imaju takve probleme sa srcem također su imali veću vjerovatnost za razvoj drugih komplikacija, uključujući teško zatajenje pluća (sindrom akutnog respiratornog distresa) i akutnu ozljedu bubrega, te su zahtijevali veće stope prijema na intenzivnu njegu i invazivnu mehaničku ventilaciju.

Nevakcinisane osobe sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom/tlakom

Okriveno je i da su nevakcinisane osobe s već postojećim visokim krvnim pritiskom/tlakom, dijabetesom ili bolešću srčanih arterija imale dva do tri puta veći rizik od smrti i do 2,5 puta povećan rizik od drugih komplikacija povezanih s COVID-19.

U poređenju s tri medicinska stanja, osobe s dijabetesom bile su u najvećem riziku od razvoja teškog zatajenja pluća. Prije pojave COVID-19, ova stanja su već bila poznata kao uobičajeni prediktori srčanog i moždanog udara.

Šta ovo znači: zaključak

Osobe koje imaju visok pritisak, dijabetes i već postojeće probleme sa srcem trebale bi biti prioritet u vakcinaciji. Ove bolesti nisu kontraindikacija za vakcinaciju i savjetuje se da se ove osobe vakcinišu i ne podliježu antivakcinalnoj propagandi koja i može skratiti život.

Više o temi rizičnih skupina i osoba s komorbitidetima i COVID- 19 vakcinama:

Rizične skupine u dobi iznad 16 godina koje bi trebale primiti COVID19 cjepivo

Specifična stanja, bolesti i dijagnoze i COVID-19 vakcinacija

Da li na uputstvu za mRNA vakcine protiv COVID-19 piše da ih ne smiju primiti hronični bolesnici? Ne.

Reference:

  1. Sher May Ng et al, Quantifying the Excess Risk of Adverse COVID-19 Outcomes in Unvaccinated Individuals With Diabetes Mellitus, Hypertension, Ischaemic Heart Disease or Myocardial Injury: A Meta-Analysis. Frontiers in Cardiovascular Medicine (2022).

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

nevakcinisane osobe