Ljudi se boje da vakcine protiv korone nisu testirane na životinjama te da će oni koji prime ova vakcine zapravo biti “pokusni kunići”, “zamorci”. Međutim, vakcine protiv COVID-19 (“korone”, “koronavirusa”, virusa SARS-CoV-2) JESU TESTIRANE NA ŽIVOTINJAMA.

Testiranja vakcina na životinjama

U situacijama poput pandemije, laboratorijske životinje su potrebne za proučavanje virusa, njegovog djelovanja te za studije efikasnosti i sigurnosti medikamenata i vakcina. Vakcine-kandidati i one koje se već administriraju širom svijeta prošle su prvo pretkliničke, a tek poslije njih i kliničke studije sigurnosti i efikasnost. Prvi tip studija, pretkliničke, podrazumijevaju studije na kulturama ćelija u petrijevkama (in vitro) te na životinjama. Čak je u jednom trenutku došlo do nestašice laboratorijskih životinja potrebnih za istraživanja, jer su mnoge životinje zbog lockdowna morale biti uspavane, a eksperimenti okončani prije vremena.

Tek kada pretkliničke studije na životinjama pokažu da  su vakcine dovoljno bezbjedne i da izazivaju imunološki odgovor, prelazi se na različite faza kliničkih studija – onih na ljudima. O fazama pretkliničkih i kliničkih studija proučavanja efikasnosti, doziranja i sigurnosti nekog lijeka/vakcine možete više pročitati ovdje.

Dokazi da su vakcine protiv COVID-19 testirane na životinjama: naučni radovi

Kompanije koje su razvile vodeće vakcine protiv COVID-19, kakve su Pfizer i Moderna, ali i AstraZeneca, dostavile su i objavili studije u pretkliničkim fazama razvoja, gdje su uključeni rezultati testiranja vakcina na životinjama i nekim primatima.

Pfizerova BNT162b2, koja se danas administrira pod nazivom Comirnaty, pokazala je visoku imunogeničnost na primatima .

The New England journal of Medicine – NEJM je u julu 2020. objavljen rad pod nazivom „Evaluation of the mRNA-1273 Vaccine against SARS-CoV-2 in Nonhuman Primates“, a zaključak ove studije, koju je finansirao National Institutes of Heath (NIH), bio je kako ona inducira snažan neutralizirajući odgovor na virus kod ovih primata.

Tim Sarah Gilbert, oksfordske naučnice koja je radila na razvoju AstraZeneca/Oxford vakcine protiv koronavirusa ChAdOx1 nCoV-19, također je objavio rezultate pretkliničkih studija na primatima. Rad o efikasnosti ove vakcine na rezus-makakijima objavljen je u časopisu Nature  30. jula 2020.

Institut Gamaleja, koji je razvio Sputnjik V vakcinu protiv COVID-19 testirao je svoj heterokomponentni dizajn vakcina na životinjama (miševima) i ranije, kada su razvijali vakcinu protiv MERS. Upravo im je to omogućilo da imaju dobru startnu poziciju za razvoj adenovirusne vakcina protiv SARS-CoV-2. Rad pod nazivom “Preclinical Studies of Immunogenity, Protectivity, and Safety of the Combined Vector Vaccine for Prevention of the Middle East Respiratory Syndrome” objavljen je ActaNaturae. Dakle, iako nije riječ o studiji vakcine protiv iste bolesti, jeste o pretkliničkoj studiji na životinjama identične platforme s dva različita serotipa adenovirusa.

Sve ovo opovrgava tvrdnje da vakcine protiv COVID-19 ili tehnologije na kojima se one zasnivaju nisu testirane na životinjama.

 Ovaj tekst je preuzet s  Glas Amerike i dopunjen.

Korona cjepiva, vakcine protiv korone, cjepiva protiv korone, cjepiva protiv COVID-19, cjepiva protiv koronavirus, cijepljenje protiv COVID-19, imunizacije protiv kovida, COVID-19 i korona cjepiva, vakcine protiv korona virusa, vakcine protiv korona virusa, cijepljenje protiv korone