Moderna kaže da njen novi kandidat za vakcinu, koji se bori protiv originalnog soja COVID-19 i varijante nazvane omikron, pokazuje “superiorni odgovor neutralizirajućih antitijela” protiv koronavirusa u poređenju s originalnom vakcinom. Moderna ažurira svoju vakcinu Spikevax na omikron varijantu virusa i ta bi nova vakcina mogla ponešto štititi i od varijanti koje su se pojavile nakon omikrona, poput BA.4 i BA.5, ali to su još uvijek pretpostavke.

“Bivalentna” vakcina – što znači da cilja na dva različita antigena, tj. sadrži genetičku sekvencu za spike protein od dva tipa SARS-CoV-2 virusa– vodeći je kandidat Moderne za spremanje efikasnost boostera doza za jesen 2022. godinu, priopštila je kompanija 8. juna 2022.

Moderna je objavila nove kliničke podatke o svom bivalentnom kandidatu za boster vakcinu protiv COVID-a koji sadrži Omicron, mRNA-1273.214. Ova buster sadrži mRNA-1273 (Spikevax), tj, ribonukleinsku sekvencu proteina šiljka originalnog virusa, te sekvencu proteina šiljka omikron varijante.

Dopunska doza mRNA-1273.214 od 50 µg zadovoljila je sve unaprijed određene krajnje ciljeve, uključujući superiorni odgovor neutralizirajućih antitijela protiv varijante omikron mjesec dana nakon primjene u poređenju s originalnom vakcinom mRNA-1273. Dopunska- buster doza mRNA-1273.214 se dobro podnosila, s nuspojavama usporedivim s buster dozom mRNA-1273 na razini doze od 50 µg.

Vrlo je vjerovatno da će vakcinacija protiv COVID-19 sličiti na vakcinaciju protiv gripe, jednom godišnje i da će se svake godine vakcina ažurirati prema trendu sojeva.

Još se ne zna koliko bi ova ažurirana vakcina mogla štititi od onih varijanti koje su nastale nakon omikrona, a koje zaobilaze imunitet omikrona kao što su BA.2, BA.4 i BA.5. No, ta zaštita bi mogla biti bolja nego zaštita nastala nakon vakcinacije vakcinom zasnovanom na originalnom soju, pretpostavlja se.