Oko 25 miliona djece širom svijeta propustilo je rutinsku vakcinaciju protiv bolesti difterije, tetanusa i velikog kašlja. To je opasan pad vakcinalnih obuhvata koji ugrožava zdravlje djece širom svijeta.

Postotak djece koja su primila tri doze vakcine protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTaP), uobičajeni je pokazatelj vakcinalnih obuhvata, a opao je za 5% između 2019. i 2021. na 81%.

To znači da je samo 2021. godine 25 miliona djece propustilo primiti jednu ili više doza DTaP-a kroz usluge rutinske imunizacije.

To je 2 miliona više nego 2020. i 6 miliona više nego 2019., što znači da raste broj djece u riziku od preventabilnih bolesti. Pad se dogodio zbog mnogih faktora, uključujući povećan broj djece koja žive u područjima sukoba i kriza, gdje je pristup imunizaciji često teži, te probleme povezane s COVID-19, kao što su prekidi u uslugama i opskrbnom lancu, preusmjeravanje resursa i mjere suzbijanja kojima je ograničen pristup i dostupnost osoblje koje vakciniše.

Pad vakcinalnih obuhvata: najveći problem u Africi i Aziji, ali ni BiH nije izuzetak

Podaci su pokazali da je velika većina djece koja se nisu uspjela vakcinisati i zaštititi živjela u zemljama u razvoju, i to u Etiopiji, Indiji, Indoneziji, Nigeriji i na Filipinima. Dok je pokrivenost vakcinama pala u svim svjetskim regijama, najgori učinci zabilježeni su u istočnoj Aziji i na Pacifiku.

Stručnjaci su rekli da je ovo “istorijsko nazadovanje” u vakcinalnim obuhvatima posebno uznemirujuće budući da se događalo dok su stope teške pothranjenosti rasle. Pothranjena djeca obično imaju slabiji imunološki sistem i infekcije poput ospica često mogu biti kobne za njih.
Naučnici kažu da su niske stope pokrivenosti vakcinama već rezultirale izbijanjem bolesti poput ospica i dječje paralize, bolesti koje se mogu spriječiti.

I u BiH su vakcinalni obuhvati u opadanju, nažalost.

https://vakcine.ba/pitanja-oko-vakcinacije/strah-od-vakcinacije-sto-uraditi-ako-se-vi-ili-vas-dijete-bojite-vakcina-cjepiva-i-igle/

Procjenu rizika i koristi koje donose vakcine pročitajte ovdje.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year.

pad vakcinalnih obuhvata