Djeci koja žive u Londonu bit će ponuđena dodatna doza vakcine protiv dječje paralize nakon otkrića poliovirusa u kanalizaciji britanske prijestolnice, objavile su zdravstvene vlasti.

Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da ciljanu inaktiviranu booster dozu vakcine protiv dječje paralize treba ponuditi svoj djeci u dobi od 1 do 9 godina u svim londonskim četvrtima.


“Ovo će osigurati visoku razinu zaštite od paralize i pomoći u smanjenju daljnjeg širenja virusa”, rekla je Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) u priopštenju najavljujući ovaj potez.


Oko milion djece te dobi živi u londonskoj regiji, prema najnovijim podacima britanskog Ureda za nacionalnu statistiku.


UKHSA je rekla da je ukupno 116 izolata virusa identifikovano u 19 uzoraka otpadnih voda prikupljenih u Londonu između februara i jula.
Iako je većina uzoraka sadržavala virus sličan vakcinalnom, neki su pokazali “dovoljno mutacija da bi se klasificirali kao poliovirus izveden iz vakcina”. UKHSA je rekla da je to više zabrinjavajuće jer se takav virus ponaša sličnije “divljem” virusu dječije paralizi i može, u rijetkim prilikama, dovesti do slučajeva paralize kod nevakcinisanih osoba”.
Vlasti su naglasile da je akcija vakcinacije mjera predostrožnosti.
“Nije prijavljen nijedan slučaj dječje paralize i za većinu stanovništva, koje je potpuno vakcinisano, rizik je nizak. Ali znamo da područja u Londonu gdje se prenosi poliovirus imaju neke od najnižih stopa vakcinacije”, rekla je dr. Vanessa Saliba, konsultantica-epidemiolog u UKHSA.

Oralne vakcine protiv virusa polija

Jedini način da se ovo dogodi jeste da je virus potekao iz atenuiranih oralnih vakcina (OPV), koje se više ne daju u Ujedinjenom Kraljevstvu, niti u Evropi, pa ni u BiH. Daju se isključivo inaktivne vakcine protiv polija (IPV) i to kao multivalentne (4, 5, 6 u jedan- vakcine). Od inaktivnih vakcina nema opasnosti za širenje umrtvljenih virusa.

Žive vakcine protiv polija se daju samo u zemljama gdje je ova bolest još endemična, a to su samo Afganistan i Pakistan.

Više o VAPP – poliju induciranom vakcinalnim sojevima iz žive vakcine možete pročitati ovdje, a više o slučaju prisustva virusa u londonskoj kanalizaciji ovdje.

Širenje VAPP je zabilježeno tamo gdje su vakcinalni obuhvati manji. Premda se radi o sojevimakoji dolazi iz vakcina, upravo su niski obuhvati ono što induiraovu pojavu kaoi tzv. “shedding” (osipanje vakcina) o čemu možete više pročitati ovdje.

Izvor:

https://www.gov.uk/government/news/all-children-aged-1-to-9-in-london-to-be-offered-a-dose-of-polio-vaccine

https://edition.cnn.com/2022/08/10/europe/polio-vaccine-children-london-intl/index.html