Britanija, prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa krajem 2020. godine, sada je također dala prvo zeleno svjetlo za vakcinu prilagođenu omikron varijanti. To je bivalentna vakcina protiv stare i omikron varijante virusa koji izaziva COVID-19.

Bivalentna vakcina: sadrži antigene od dvije varijante SARS-CoV-2

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) dalo je za takozvanu bivalentnu vakcinu/cjepivo koje je napravila američka farmaceutska kompanija Moderna uvjetno odobrenje za docjepljivanje za odrasle.

Bivalentna vakcina – što znači da cilja na dva različita antigena, tj. sadrži genetičku sekvencu za spike protein od dva tipa SARS-CoV-2 virusa– vodeći je kandidat Moderne za spremanje efikasnost boostera doza za jesen 2022. godinu, priopštila je kompanija 8. juna 2022. Kompanija ju je razvila u junu 2022.

Očekuje se da će britanski Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) uskoro izdati preporuku o tome kako bi se vakcina trebalo rasporediti u zemlji.

Odluka MHRA-e temeljila se na podacima kliničkih ispitivanja koja su pokazala da je pojačivač izazvao “snažan imunološki odgovor” i protiv Omicrona (BA.1) i protiv izvornog virusa iz 2020.godine.

Moderna je u junu 2022. objavila da podaci ispitivanja pokazuju da, kada se daje kao četvrta doza, prilagođena inačici virusa, povećava antitijela koja neutraliziraju virus za osam puta protiv omikrona.

Nema sigurnosnih problema

MHRA je također citirala istraživačku analizu u kojoj je utvrđeno da je vakcina stvorila “dobar imunološki odgovor” protiv trenutno dominantnih izdanaka Omikrona BA.4 i BA.5.

Prema Moderni, podaci ispitivanja pokazali su da je njihov buster (bivalentna vakcina) prilagođen omikron varijanti generisao razine antitijela koja neutraliziraju virus protiv podvarijanti koje su bile 1,69 puta više od onih koje su nastale nakon davanje bustere originalne vakcine.

Međutim, korelacija između razine neutralizirajućih antitijela i efikasnosti vakcine protiv bolesti – posebno teške bolesti – ostaje nejasna.

Nisu uočeni ozbiljni sigurnosni problemi s novom formulacijom Moderne.

Izvor:

Reuters