Kod nekih osoba vakcina može biti kontraindicirana, što znači da je ne smiju primiti. Prije vakcinacije uvijek se potrebno posavjetovati s liječnikom oko mogućih kontraindikacija. Koje su kontraindikacije za vakcinaciju?

Vakcinu ne smiju da prime osobe koje imaju alergiju na neki sastojak u vakcini koji je jasno definisan u uputstvu vakcine, ili ako je dijete/odrasla osoba dobila alergiju ili tešku alergijsku reakciju na vakcinu (med. anafilaksija).

Ukoliko je osoba dobila alergijsku/anafilaktičku reakciju na prvu dozu vakcine, druga je kontraindicirana

Anafilaksija ili druge ozbiljne alergijske reakcije nakon imunizacije kontraindikacija su za dodatne doze iste vakcne, ali nisu kontraindikacija za druge vakcine, različitog sastava. Anafilaksija je rijetka, brzo nastupajuća, ekstremno jaka alergijska reakcija koja može uzrokovati šok, oticanje i teškoće pri disanju. Obično se razvije unutar nekoliko minuta od izlaganja alergenu. Osoba koja doživi anafilaktičku reakciju ili drugu ozbiljnu alergijsku reakciju nakon određene vakcine ne smije više primiti tu vakcinu, osim ako je ona u potpunosti isključena kao uzrok alergije. Takvim osobama u nastupu reakcije je potrebno primijeniti adrenalin i lijekove protiv alergija.

Određeni poremećaji imunološkog sistema (poput urođenih imunoloških poremećaja), ili medicinske terapije (poput hemoterapije, presađivanja koštane srži ili organa ili visoke doze steroida) kontraindicirani su za neka vakcine, kao što je vakcina protiv ospica, zaušnjaka, rubeole, vodenih kozica (MMR i MMRV) i peroralna vakcina protiv tifusa. Nisu svi poremećaji imunološkog sistema apsolutna kontraindikacija.

Poremećaji imuniteta su trajna kontraindikacija, ali transplantacija ili hemotarepija su samo privremena zapreka i nakon određenog perioda se može nastaviti sa vakcinacijom.

U nekim se slučajevima potrebna vakcinacija preporučuje prije početka terapije jer bolesnik tokom terapije može biti izložen većem riziku od zaraze. Imunokompromitovani bolesnici također imaju koristi od toga da su osobe iz njihove okoline vakcinisane (poput članova porodice i pružatelja skrbi) jer su u tom slučaju i oni neizravno zaštićeni.

Neke su vakcine kontraindicirane tokom trudnoće, poput onih protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR i MMRV) zbog sadržaja živog virusa rubeole koji teratogeno može djelovati na plod pogotovo u ranim mjesecima trudnoće. Potrebno je uložiti maksimalan napor da žene prime sve uobičajeno preporučene vakcine prije reproduktivne dobi. Žene reproduktivne dobi sa svojim se liječnikom trebaju posavjetovati o tome koje su vakcine preporučene prije, tokom i nakon trudnoće. U toku trudnoće su preporučene vakcine protiv gripe te DTaP vakcine ili vakcina protiv tetanusa.

Mogu postojati i druge kontraindikacije za određene vakcine oko kojih se potrebno posavjetovati s ljekarom.

Kod osoba koje su bolovale varičele ili su primali hematološke preparate kao što su trombociti, eritrociti i slično se privremeno odlaže vakcinacija

Prema: EU portal o vakcinama/cjepivima

Još: Šta nisu kontraindikacije za vakcine

Ko ne smije primitiMMR cjepivo /vakcinu

Pripremila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Tekst pregledao dr. Slaven Krajina, specijalita pedijatrije.