Da li se rade vakcinacija i revakcinacija djece koja su prošla terapije raka? Nažalost, i djeca obolijevaju od raka i moraju na iscrpljujuće terapije koje slabe imunološki sistem i teško padaju svima – i malim pacijenttima, i roditeljima. U toku primanja terapije – hemoterapija, presađivanje koštane srži i druge terapije raka, u ovisnosti od vrsti raka – vakcine se ne primaju. Osim raka, postoje i slučajevi kada sjeca moraju proći transplatacije organa, kada se primaju imunosupresivne terapija, a vakcine se ne daju. To je zato što je imunološki sistem slabiji i onda neće proizvesti dobar imunološki odgovor., dovoljno jake titre antitijela.

U tom periodu je moguće da dijete propusti neke vakcine koje su u redovnom programu. Poslije izlječenja, potrebno je nadoknaditi ove vakcine.

Prema riječima pedijatra Borka Rajiča, postoje situacije kod djece koja su izliječena od raka u kojima se moraju obnoviti vakcine.

Poslije transplantacije (transplantacija koštane srži, terapije matičnim stanicama) potrebna je ponovno kompletno cijepljenje koje počinje 1 godina nakon prestanka imunomodulatorne terapije. Poslije konvencionalne kemoterapije nije potrebna nadoknada, ako nije bilo propusta u cijepljenju“, objašnjava Rajič

Djeca koja su zbog terapije propustila neke vakcine/cjepiva trebaju nadoknaditi te vakcine.

Treba da prime cjepiva 6 mjeseci nakon terapije održavanja. Napravi se individualni “catch up” plan cjepljenja prema protokolu, a ovisno o dobi pacijenta“, dodaje dr. Rajič.

Inaktivne vakcine ne predstavljaju opasnost po dijete na imunosupresivnoj terapiji, ali moguće je da organizam djeteta ne odgovori adekvatno na vakcinu stvaranjem dobre količine antitijela. Zato se obično čeka da terapija prođe.

Više o tome kada se smije raditi vakcinacija nakon primanja transfuzija krvi i krvnih derivata pročitajte ovdje.

Još o ovoj temi https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2804763/

Priredila i napisala u saradnji s pedijatrima Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar ,Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

Naslovna slika: By Wilfredor – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30153000

vakcinacija i revakcinacija djece koja su prošla terapije raka