U kontekstu COVID-19 pandemije i vakcina protiv COVID-19 često su se spominjali serološki testovi i nalaz titar antitijela. Međutim, nisu samo antitijela na COVID-19 – ona koja se stiču prebolijevanjem ili vakcinacijom jedina koja se mogu mjeriti. Možemo mjeriti antitijela na morbile, rubeolu, herpes, citomegalovirus i slično.

Titar je laboratorijski test kojim se mjeri prisutnost i količina antitijela u krvi. Titar se može kod nekih bolesti koristiti za dokazivanje imuniteta na bolest. Međutim, to s još ne radi za COVID-19 – serološki test bez PCR potvrde i ljekarskog nalaza da je osoba imala dijagnosticiran kovid nije dokaz, niti serološki test nakon vakcinacije – samo potvrda o vakcinaciji.

Uzima se uzorak krvi venepunkcijom i testira se.

Ako je test pozitivan (iznad određene poznate vrijednosti), smatra se da pojedinac ima imunitet. Ako je test negativan (nema imuniteta) ili dvosmislen (nema dovoljno imuniteta), morate se vakcinisati. No treba biti oprzan s nalazom titra antitijela i on s ne može jednoznačno tumačiti kao siguran dokaz da je neko imun. O tome smo više pisali ovdje.

U nalazu često budu vrijednosti za dva tipa antitijela: IgG i IgM.

  • Prisustvo IgG antitijela ukazuje na to da je osoba preboljela infekciju u prošlosti.
  • Prisustvo IgM antitijela ukazuje na trenutno postojanje infekcije. U ovom slučaju se test ponavlja kako bi se potvrdilo prisustvo infekcije te se provode dodatna testiranja s ciljem utvrđivanja do koje je točno infekcije došlo i određivanja adekvatne terapije.

Titar antitijela se u nekim slučajevima može koristiti i kao dokaz da je osoba vakcinisana ili preboljela – recimo, za morbile, ako je osoba izgubila staru zdravstvenu knjižicu.

Titar antitijela nakon COVID-19 infekcije ili COVID-19 vakcine

O serološkim testovima na COVID-19 više možete doznati ovdje. Vakcinacija mRNA i adenovirusnim vakcinama protiv COVID-19 stvara antitijela samo na Spike protein te ako ste vakcinisani nekom od ovih vakcina (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sputnjik V, J&J), a želite provjeriti imate li antitijela, onda u laboratoriji morate napomenuti da ste vakcinisani i da tražite test antitijela na Spike protein.

Vakcinacijom inaktivnim vakcinama (kakva je kineska Sinopharm) stvaraju se antitijela ne samo na Spike nego i na N-protein. O vrstama testova kod COVID-19 – serološkim (nakon prebolijevanja i vakcinacije), PCR i BAT (brzi antigenski) više pročitajte ovdje.

TORCH test

TORCH testom se otkrivaju antitijela (titar antitijela) povezana s nekoliko bolesti koje mogu biti problematične za trudnice i plod, a na temelju njihove vrste i razine se utvrđuje postoji li infekcija u tom trenutku, odnosno je li žena već prije preboljela neke od tih bolesti.

Naime, neke infekcije u toku prvog tromjesječja trudnoće mogu dovesti do teških oštećenja embrija (posebno rubeola, toksoplazma) , jer je plod u tom periodu najosjetljiviji. Kako trudnoća napreduje, tako se i rizik postepeno smanjuje.

Ipak, infekcija se može prenijeti s majke na dijete u bilo kojem periodu bremenitosti, tokom poroda ili dojenjem. Stoga se veliki naglasak stavlja na preventivne mjere opreza, pravovremeno otkrivanje infekcije i adekvatno liječenje. Ovako se mogu spriječiti komplikacije poput spontanog pobačaja i prijevremenog poroda, kao i teži poremećaji kod djeteta poput preniske tjelesne težine, poremećaja u razvoju pojedinih organa te mentalnih oboljenja.

Naziv testa je akronim od uzročnika bolesti:

  • TO – toksoplazmoza
  • R – rubeola
  • C – citomegalovirus (CMV)
  • H – herpes simplex virus

Laboratorija koja je testirala uzorak krvi stvara izvještaj-nalaz o titru. Izvještaj laboratorija o titru mora sadržavati vrstu ispitivanja, tačne vrijednosti, referentne vrijednosti, potpis i datum.

Neki izvještaji – nekih laboratorija – ne sadrže informaciju da li je titar antitijela pozitivan ili negativan, ali to bi trebalo pisati, s obzirom da nisu svi ljudi sposobni sami da tumače nalaz testa.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. tekstove moguće preuzimati besplatno, uz obavezno navođenje izvora i linka.