Želatin (želatina) je prirodna tvar, a sintetizira se od kolagena, koji je protein. Kolagen gradi mnogo tkiva i u našem i u organizmu životinja – zastupljen je u vezivnim tkivima, poput tetiva te u koži. Želatin je prozirna tvar bez boje, okusa i mirisa, koristi se u prehrambenoj industriji, primjerice za pravljenje “gumenih bombona” poput gumenih medvjedića i u drugim konditorskim proizvodima. Koristi se i za druge svrhe u kulinarstvu, ali i u kozmetici. Međutim, želatin je sastojak i nekih vakcina te lijekova, kao pomoćna tvar ili tvar od koje se izrađuju kapsule lijekova i suplemenata.

Šta je želatin?

Po hemijskom sastavu, želatin je smjesa peptida (kraći lanci povezanih aminokiselina, a to su molekule koje grade proteine). U toj smjesi imamo peptide različite dužine . Dobija se kuhanjem životinjskog vezivnog tkiva, kože i kostiju, pri čemu se događa razbijanje dužih lanaca proteina na kraće. Želatin je 98-99% protein, ali ima malo nutritivne vrijednosti. Sastav želatina prema aminokiselinama varira, u ovisnosti o vrsti tkiva, načinu prerade i prečišćavanja. Ovako izgleda procjena udjela različitih aminokiselina u želatinu:

glicin 21%
prolin 12%
hidroksiprolin 12%
glutaminska kiselina 10%
alanin 9%
arginin 8%
aspartanska kiselina 6%
ostale 22%

Već smo pisali o želatinu, vezano za prisustvo svinjskog želatina u nekim vakcinama u kontekstu religija koje brane konzumiranje proizvoda od svinja i svinjskog porijekla. Ovdje ćemo se pozabaviti jednim drugim aspektom želatine kao sastojka vakcina – njegovoj sigurnosti za upotrebu u vakcinama.

Želatin u vakcinama

U vakcinama, želatin je stabilizator. U vakcinama se nalazi kao hidrolizirana želatina i tako je navedena u sastavu vakcine.

No, ponekad kod nekih osoba, postoji alergija na želatin.

Postoji izvještaj o slučaju 17-godišnje djevojke iz Kalifornije, koja je u roku od pet minuta nakon primanja MMR vakcine razvila tešku alergijsku reakciju (osip, nizak krvni tlak, curenje iz nosa i nesvjestice) Njeni simptomi su se riješili nakon liječenja epinefrinom (noradrenalin). Kada je kasnije opisivala događaj, djevojčica je izjavila da je to “nekako poput onoga što se dogodi kad jedem Jell-O®(vrsta želea dostupna kao poslastica u SAD)”. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da je jedina komponenta cjepiva na koju je ova djevojka bila alergična bila želatina. Nekoliko studija je proučavalo ozbiljnosti i učestalost anafilaktičkih reakcija usljed alergije na želatin i alergijske reakcije na želatin u vakcinama.

Ukoliko sumnjate da Vi imate ili Vaše dijete ima ovaj tip alergije, potrebno je da to naglasite ljekaru-zdravstvenom radniku prije vakcinacije. Ukoliko je ova alergija potvrđena, onda se vakcinacija onim vakcinama koje sadrže želatin vrši u kontrolisanim uslovima, a osoba alergičar ostaje neko vrijeme u instituciji, za slučaj pojave reakcije. O ovome smo govorili u tekstu o alergijama i vakcinama.

One vakcine koje sadrže hidrolizirani želatin, sadrže ga u količini od 2 do 14.5 mg po dozi.

Koje vakcine sadrže želatin?

Vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka proizvođača Merck MMR VaxPro (sastav vidjeti ovdje)

Napomena: vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka proizvođača GSK Priorix ne sadrži želatinu – sastav vidjeti ovdje.

Neke vakcine protiv gripe – obično nazalne, one u spreju

Vakcine protiv rabiesa, žute groznice, tifusa i varičela te tetravalentna vakcina proizvođača Merck protiv morbila, rubeole, zaušnjaka i varičela (ProQuad) također sadrže želatin. U BiH se ne daju. Tačnije, prve tri se daju po indikaciji (recimo, put u tropske krajeve), a druge dvije nisu dostupne u BiH, neke vakcine protiv varičela i tetravalentna MMRV su dostupne u Hrvatskoj.

Zašto se ne mogu napraviti vakcine s drugim stabilizatorima ili drugim vrstama želatine?

Razvoj vakcina traje i nekoliko godina i zahtijeva laboratorijska ispitivanja i kliničke studije kako bi se osiguralo
da je vakcina sigurna i efikasna. Jednom kada je proizvođač odabrao stabilizator za vakcinu, svaka promjena u tome može zahtijevati opsežne ponovne laboratorijske i kliničke studije da se pokaže kako sigurnost i efikasnost vakcine nisu umanjeni. Zbog ovoga, razvoj nove sigurne i djelotvorne vakcine s drugačijim stabilizatorom može potrajati nekoliko godina ili se možda nikad neće dogoditi.

Reference:

Nakayama T, Aizawa C. Change in gelatin content of vaccines associated with reduction in reports of allergic reactions. J Allergy Clin Immunol. 2000;106:591-592.

Sakaguchi M, Nakayama T, Fujita H, et al. Minimum estimated incidence in Japan of anaphylaxis to live virus vaccines including gelatin. Vaccine. 2001;19:431-436.

Sakaguchi M, Nakayama T, Inouye S. Food allergy to gelatin in children with systemic immediate-type reactions, including anaphylaxis, to vaccines. J Allergy Clin Immunol. 1996;98:1058-1061.

Sakaguchi M, Yamanaka T, Ikeda K, et al. IgE-mediated systemic reactions to gelatin included in the varicella vaccine. J Allergy Clin Immunol. 1997;99:263-264.

Sakaguchi M, Hori H, Ebihara T, et al. Reactivity of the immunoglobulin E in bovine gelatin-sensitive children to gelatins from other animals. Immunology. 1999;96:286-290.

Sakai Y, Yamoto R, Onuma M, et al. Non-antigenic and low allergic gelatin produced by specific digestion with enzyme-coupled matrix. Biol Pharm Bull. 1998;21:330-334.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.