Postvakcinacijske reakcije postoje. Učestalost teških postvakcinacijskih reakcija varira, ali moramo istaći da one nisu česte. Bojazan od ovih reakcija je jedan od najčešćih razloga zašto se roditelji boje vakcine. Međutim, veća je vjerovatnoća da će dijete oboljeti i imati komplikacije usljed neke bolesti koja se može spriječiti vakcinama nego što će imati tešku postvakcinacijsku reakciju.

Više o vaganju rizika , procjeni rizika pri vakcinaciji možete naći ovdje.

Ovdje je tabela nekih teških reakcija i procjena njihove učestalosti:

Izvorno, ova tabela je objavljena u sklopu priručnika o vakcinaciji koji je uređivala Javna ustanova Domovi Zdravlja Kanton Sarajevo, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dostupno na linku ovdje.

Moramo naglasiti i da se više ne daje vakcina protiv difterije, tetanusa i pertusisa s cjelostaničnom pertusis komponentom, ovdje označena kao DTwP. Vakcina koja štiti djecu od ovih teških bolesti je DTaP (tj sklopu Pentaxim vakcine u BiH i Srbiji- sadrži IPV i HiB komponente te Hexacim u Hrvatskoj- plus IPV, Hib i hepatitis B), s acelularnom komponentom pertusisa i ona nema ove nuspojave, posebno hipotoniju, Ne trebate brinuti zbog ove vakcine. Pertusis je poznatiji kao veliki kašalj i teško se liječi te je zaista ova vakcina veoma važna.

Prolongirani (neutješni) plač može nastati i iz drugih razloga, ali se nekad javi kod beba nakon vakcina, usljed nezadovoljstva i prolaznog bola na mjestu aplikacije vakcine. O tome možete više pročitati u tekstu o neutješnom plaču te tu možete naći i savjete što biste mogli učiniti.

O anafilaksiji tj. alergijskoj reakciji na neku komponentu vakcina (MMR) te da li se smiju vakcinisati djeca s alergijom na jaja, više smo pisali ovdje.