Kada se govori o vakcinama protiv COVID-19, obično se govori o Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna te ruskoj vakcini Sputnjik V i kineskoj od Sinopharm. Međutim, na spomen indijske vakcine Covishield, ljudi obično zatresu glavom i ne znaju o čemu se radi. Kakvo je to indijsko cjepivo protiv korone?

Riječ je, zapravo, o istoj adenovirusnoj vakcini od AstraZeneca/Oksford, ali koju proizvodi indijski Institut za serume. Ona se već počela davati u susjednoj Srbiji, ali za sada nema informacija da li će se nabavljati u BiH*.

Covishield (indijska AstraZeneca vakcina – cjepivo protiv korone) i korejska AstraZeneca vakcina

Svjetska zdravstvena agencija je sredinom februara odobrila još dvije varijante AstraZeneca vakcine za hitnu upotrebu. Radi se o adenovirusnoj vektorskoj rekombinantnoj vakcini koju je AstraZeneca razvijala s Univerzitetom Oksford, ali se proizvodi u Indiji. Ove vakcine bi trebale biti dostupne u sklopu COVAX mehanizma globalne raspodjele vakcina. Jedna inačica se proizvodi u AstraZeneca-SKBio u Republici Koreji, a druga pri Institutu za serume u Indiji.

Obje vakcine su uvrštene na listu za hitnu upotrebu nakon što je WHO procijenila njihovu sigurnost, kvalitet i podatke o efikasnosti. Radi se o medicinskim proizvodima koji imaju iste specifikacije sastav i način proizvodnje kao vakcina proizvođača AstraZeneca proizvedena na evropskom kontinentu.

Izgled bočice Covishield vakcine

Svojstva ove vakcine

Podsjetimo, AstraZenecina vakcina protiv COVID-19, ChAdOx1-nCoV19 je vakcina bazirana na adenovirusu koji u svom genomu sadrži i gen za proizvodnju Spike proteina virusa SARS-CoV-2. Adenovirus je vektor-prenosnik tog djelića virusa SARS-CoV-2. On je antigen – potiče imunološki odgovor organizma, stvaranje antitijela i ćelijski imunitet. Upravo stoga se ovakav tip vakcina i naziva vektorske rekombinirane adenovirusne vakcine.

Ova vakcina je preporučena za sve dobne grupe iznad 18 godina, a kontraindikacije na ovu vakcinu su zaista rijetke. Nuspojave nakon ove vakcine su zabilježene i mogu se javiti umor, prolazna groznica, bol, otok i crvenilo. Zapaženi su i bol na mjestu uboda, bol i zglobovima i mišićima te glavobolja.

Međutim, korist od vakcinacije znatno nadmašuje neugodu i rizik nuspojava.

Još na početku razvoja vakcina protiv COVID-19, shvaćeno je da nije problem samo stvoriti efikasne vakcine, nego ih i proizvesti u dovoljnoj količini te distribuirati. Jedna od rijetkih institucija koje globalno mogu odgovoriti zahtijevu proizvodnje milijardi doza jeste upravo indijski Institut za serume. Tako je AstraZeneca brzo stupila u saradnju s ovim institutom, poduprijeta naporima CEPI i GAVI alijanse kako bi se pospiješila brzina imunizacije i omogućila široka dostupnost ovih vakcina.

Covishield: sastav

Covishield AstraZeneca/Oxford ​vakcine imaju iste instrukcije za upotrebu, doziranja i sastav. Doza ove vakcine iznosi 0.5 ml i daje se intramuskularno, odnosno, u mišić, kao dosta drugih vakcina.

Aktivna komponenta je adenovirus čimpanzi. On je genetički izmijenjen tako da se ne može replicirati i sadrži gen za Spike protein. Lista pomoćnih tvari u Covishield vakcini je ista kao kod one proizvedene u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova vakcina sadrži L-histidin i L-histidin hidrohlorid monohidrazu za stabilizaciju pH vrijednosti, magnezijum hlorid heksahidrat, polisorbat 80, etanol, šećer saharozu (sukrozu), natrijum hlorid, EDTA i vodu za injekcije.

Dobra stvar kod AstraZeneca vakcine je i to što se druga doza daje nakon 4 do 12 sedmica, a posljednje studije govore da je najbolje drugu dozu primiti što kasnije, možda nakon dva ili tri mjeseca, jer je ova vakcna efikasnija i titar antitijela bolji ako je razmak između doza veći.

Indijski Institut za serume

Indijski Institut za serume je renomirana institucija osnovana 1966. i najveći je svjetski proizvođač vakcina. Indija, s obzirom na broj stanovnika i rast stanovništva sebi nije mogla priuštiti oslanjanje na zapadne proizvođače kako pedijatrijskih vakcina, tako i vakcina za odrasle, nego je ovoj zemlji jedan od strateških ciljeva bila upravo proizvodnja kvalitetnih vakcina kako bi mogli namiriti zdravstvene potrebe svojih građana i spriječiti izbijanje opasnih epidemija.

Institut za serume proizvodi vakcine protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, tuberkuloze, gripe, dječije paralize, morbila, rubeole, zaušnjaka, hepatitisa B, meningokoknu i pneumokoknu vakcinu. Proizvodi i serum protiv bjesnila te monoklonalna antitijela kao i BCG za terapiju tumora mokraćnog mjehura.

Osim sporazuma za proizvodnju Astrazeneca adenovirusne vakcine, Institut za serume Indije je postigao dogovor s Novavaxom oko proizvodnje njihove COVID-19 vakcine te sa Codagenixom oko prozvodnje COVID-19 vakcine u obliku nazalnog spreja.

Institut je već prije ove pandemije imao dogovore o proizvodnji važnih vakcina za imunizacijske programe s UNICEF i WHO. Radi se o instituciji koja je u istoriji pokazala svoju efikasnost i kvalitet.

Nemojmo ove vakcine zvati “vakcine za siromašne”

U situaciji u kojoj se nalazimo, pogotovo zemlje koje same nemaju kapacitete za proizvodnju COVID-19 vakcina, izbirljivosti i predrasudama nema mjesta.

Ne radi se o „kopiji“ AstraZeneca vakcine, nego o istoj toj vakcini, samo pod drugačijim nazivom. Ne radi se ni o „vakcinama za siromašne“ i „humanitarnim vakcinama“ jer su sve zemlje platile svoje doze vakcina.

Radi se samo o tome da jedan proizvođač ima iskustvo i kapacitete proizvesti veliku količinu vakcina. Ovaj institut već decenijama opskrbljuje populaciju veću od jedne milijarde ovim medicinskim preparatima.

Ukoliko Covishield vakcine budu dostupne u Bosni i Hercegovini te regionu, treba ih koristiti. Širenje predrasuda i dezinformacija o kvaliteti određenog proizvoda neće nimalo pomoći kontroli situacije i ostvarenju želje građana da uskoro mogu putovati, druže se i vraćaju životu na koji su navikli. Od ove vakcine ne treba zazirati. To nije nikakva “kopija” i za ovu vakcinu se ne smije govoriti to ili da “nije original” – ista AstraZeneca vakcina, samo proizvedena u tvornici koja ima velik kapacitet proizvodnje. Nije nimalo neobično da veliki proizvođači koriste ovakve metode da bi svoj proizvod učinili lakše dostupnim globalno.

*10 000 doza vakcina koje je Vlada Republike Srbije poklonila FBiH su upravo Covishield.

Važno

Covishield je također AstraZeneca vakcina – cjepivo protiv korone – koja će se distribuirati preko COVAX mehanizma, ali će u BiH preko COVAX biti zastupljena AstraZeneca-SKBio – iz Republike Koreje, koja također ima isti sastav, način davanja i doziranje, te preporuke za čuvanje kao AstraZeneca vakcina iz Ujedinjenog Kraljevstva. Nije jasno da li će dodatne doze vakcina koje se budu nabavljale mimo Covax uključivati možda Covishield ili još doza AstraZeneca-SKBio.

Ovaj tekst je preuzet s Glas Amerike i nadopunjen.

Korona cjepiva, vakcine protiv korone, cjepiva protiv korone, cjepiva protiv COVID-19, cjepiva protiv koronavirusa, cijepljenje protiv COVID-19, imunizacije protiv kovida, COVID-19 i korona cjepiva, vakcine protiv korona virusa, vakcine protiv korona virusa, cijepljenje protiv korone, cjepivo protiv koronee