COVID-19 mRNA vakcine definitivno i dokazano smanjuju rizik od hospitalizacije usljed komplikacija COVID-19.

U članku objavljenom u februaru 2024. u uglednom časopisu Lancet Infectious Diseases, danski naučnici s Odjela za epidemiologiju i prevenciju zaraznih bolesti, pri Statens Serum Institut, u Kopenhagenu analizirali su medicinske arhive više od milion ljudi iz danske populacije koji su primili ažurirane COVID-19 mRNA vakcine Pfizer-BioNTecha i Moderne u poređenju s onima koji nisu vakcinisani.

Istraživači su poredili stopu hospitalizacije zbog teškog COVID-19 kod vakcinisanih/cijepljenih naspram navakcinisanih/necijepljenih. Evo što su primijetili:

  • Osobe koje su primile sezonsku COVID-19 vakcinu imale su 76,1% manju vjerovatnost da budu hospitalizirane zbog COVID-19 u poređenju s onima koji nisu.
  • Jedna osoba u vakcinisanoj grupi i 23 u nevakcinisanoj grupi umrle su u roku od dvije sedmice nakon hospitalizacije zbog COVID-19.
  • Vakcinisane/cijepljene osobe imale su 15,2% manji rizik od hospitalizacije iz drugih razloga u odnosu na one koji nisu primili vakcinu/cjepivo.

Ovi podaci ne samo da pokazuju da su oni koji su primili ovu vakcinu manje vjerovatno trebali hospitalizaciju, već sugerišu da je čak i nakon prilagodbe za moguće konfuzore (confounding factors na engleskom) nevakcinisana grupa imala nešto lošije zdravlje.

Ovo su dodatni podaci koji pokazuju da COVID vakcinacija/cijepljenje smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti u poređenju s grupama koje nisu bile vakcinisane ili koje nisu primile najnoviji buster ove vakcine. To je posebno važno za ugrožene skupine, poput starijih osoba, kako bi se smanjile ozbiljne komplikacije.

Znam da smo svi iscrpljeni od ove pandemije, ali virusu nije stalo do naših osjećaja. I dalje uzrokuje mnogo štete, a vakcine su i dalje naš najbolji način smanjenja rizika od bolesti. Bilo bi dobro da zdravstvene insittucije u regionu nabave i omoguće vakcinaciju/cijepljenje ažuriranim busterima COVID-19 vakcina sezonski, kao za gripu.

Referenca:

  1. Hansen CH, Moustsen-Helms IR, Rasmussen M, Søborg B, Ullum H, Valentiner-Branth P. Short-term effectiveness of the XBB.1.5 updated COVID-19 vaccine against hospitalisation in Denmark: a national cohort study. Lancet Infect Dis. 2024 Feb;24(2):e73-e74. doi: 10.1016/S1473-3099(23)00746-6. Epub 2024 Jan 5. PMID: 38190834.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.