DTaP(tj. TDaP) vakcine za odrasle štite, kao i DTaP vakcine. Štite od difterije, velikog kašlja (hripavac, pertusis) i tetanusa. Naime, nije dovoljno dase vakcinišemo samo u dječijoj dobi protiv ovih bolest i mislimo “to je to, zaštićeni smo”. Efikasnost vakcine protiv ovih bolesti opada s vremenom i potrebno je da se revakcinišemo s vremena na vrijeme. Otprilike jednom u pet do deset godina bismo trebali otfriškati zaštitu od ovih bolesti. Također je preporučljivo da trudnice u zadnjem trimestru trudnoće prime ovu vakcinu, kako bi prenijele antitijela na bebu.

Boostrix i Adacel: sastav, doziranje i način davanja

Boostrix je vakcina/cjepivo koju proizvodi GlaxoSmithKline. Sadrži toksoid tetanus, reducirani toksoid difterije i acelularnu komponentu pertusisa– protein vanjske membrane bakterije uzročnika pertusisa (Bordetella pertussis), toksoid pertusisa i filamentozni hemaglutinin, adsorbirane na aluminijev hidroksid, hidratizirani Al (OH)3, i aluminijev fosfat (AlPO4).

Adacel je vakcina/cjepivo koju proizvodi Sanofi Pasteur. To je također DTaP vakcina za odrasle. 1 doza sadrži: IU toksoid difterije, toksoida tetanusa, 2,5 µg toksoida hripavca, 5 µg filamentoznog hemaglutinina, 3 µg pertaktina, 5 µg fimbrija tipova 2 i 3; adsorbirani na 1,5 mg aluminijevog fosfata (0,33 mg Al).

Doze za obje ove vakcine iznosi 0.5 ml.

Primjenjuju se intramuskularno. Ne smiju se primjenjivati glutealno, intradermalno i supkutano.

Kontraindikacije za primjenu ovi vakcina su preosjetljivost na djelatne tvari ili neku od pomoćnih tvari te preosjetljivost nakon prethodne primjene cjepiva protiv difterije, tetanusa ili pertusisa.

Boostrix i Adacel su kontraindicirane ako je kod osobe nastupila encefalopatija nepoznate etiologije unutar 7 dana od prethodnog vakcinisanja vakcinama koje sadrži komponentu pertusisa. U tom slučaju treba prekinuti vakcinisanje protiv pertusisa i nastaviti imunizaciju vakcinama koje sadrže samo komponente protiv difterije i tetanusa.

Ne smiju se primijeniti kod osoba koje su nakon prethodnog vakcinisanja protiv difterije i/ili tetanusa doživjele prolaznu trombocitopeniju ili neurološke komplikacije konvulzije ili hipotonično- hiporesponzivne epizode).

Kao i kod svake vakcine, primjenu ovih vakcina treba odgoditi kod osoba s teškom akutnom bolešću praćenom vrućicom. Prisutnost lakše infekcije nije kontraindikacija za cijepljenje.

Treba ih primijeniti uz oprez kod osoba s trombocitopenijom ili poremećajem zgrušavanja jer nakon intramuskularne primjene u tih osoba može doći do krvarenja.

Konvulzije u ličnoj ili porodičnoj anamnezi te nuspojave nakon imunizacije vakcinom protiv difterije, tetanusa i pertusisa u porodičnoj anamnezi ne predstavljaju kontraindikacije. Ni infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV) ne smatra se kontraindikacijom. Treba znati da očekivani imunološki odgovor može izostati nakon cijepljenja imunosuprimiranih osoba.

Ako se Guillain-Barréov sindrom pojavio unutar 6 sedmica od primanja prethodne vakcina koja sadrži tetanusni toksoid, rizik od Guillain-Barréova sindroma može se povećati nakon sljedeće doze vakcina koje sadrže tetanusni toksoid, uključujući Boostrix i Adacel.

Boostrix i Adacel se ne smiju koristiti za primovakcinaciju – za to su namijenjene neke druge vakcine, DTaP vakcine za djecu, kakva je Pentaxim. Boostrix i Adacel su DTaP vakcine za odrasle, ali se koriste i za djecu 10 godina i starije.

Postoje i Repevax te Revaxis vakcine, obje su TDaP-IPV za starije od 3 godine i mogu se koristiti za booster.

Jako bi bilo bitno da se starije osobe docjepljuju ovim vakcinama upravo jer im slabi imunitet na veliki kašalj. Međutim, ko je u prilici, ako ste i mlađi od 65 godina, možete i trebate svakih 5-10 godina da primite ovu vakcinu.

Ni Adacel ni Boostrix nisu dostupne u BiH, ali ih je moguće kupiti u Hrvatskoj i primiti ih u Zavodima za Javno zdravstvo Split, Zagreb, drugi gradovi). Za sada je to teško čak i u Hrvatskoj, ponajviše zbog COVID-19 krize jer je sve teže nabaviti ove vakcine.

Izvori:

https://mediately.co/hr/drugs/4eJpeClPqzMyOBihJaflUnJny4j/boostrix-suspenzija-za-injekciju-u-napunjenoj-strcaljki-cjepivo-protiv-difterije-tetanusa-i-pertusisa-nestanicno-komponentno-adsorbirano-smanjenog-ih-sadrzaja-antigena

https://mediately.co/hr/drugs/OsEguxdMfcWXwBA2Wop5cxlC7DO/adacel-suspenzija-za-injekciju-u-napunjenoj-strcaljki-cjepivo-protiv-difterije-tetanusa-i-hripavca-n

https://gskpro.com/content/dam/global/hcpportal/en_US/Prescribing_Information/Boostrix/pdf/BOOSTRIX.PDF

https://www.healthline.com/health/adult-vaccines/tdap-vs-dtap-vaccines-difference#vaccine-differences

https://www.healthline.com/health/adult-vaccines/whooping-cough-vaccine-expert-explains