Farmakomafija je jedna od najčeščih riječi koja se koristi kao argument da su vakcine plod korporativnog društa. Engleski termin za ovo je “Big pharma”.  Termin aludira na to da farmaceutske korporacije poput Sanofi Pasteur, Novartis, Merck, GlaxoSmithKline i drugih, koje proizvode vakcine, imaju tajni plan bogaćenja na račun “proturanja” nepotrebnih vakcina, te da čak plaćaju medicinske radnike da lobiraju za vakcine. Nažalost, događaju se situacije, pogotovo sa suplementima i lijekovima koji nisu na listi esencijalnih da postoje ovakvi „dealovi“. Međutim, u oblasti esencijalnih lijekova i vakcina, ovakvi tajni sporazumi su strogo kažnjivi.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) čak ima i ugovore takve da bilo kakav sukob interesa uklanja potencijalne kandidate za neke pozicije sa liste poželjnih. Drugim, riječima, ne možete biti, primjerice, uposlenik Novartisa i istovremeno biti konsultant SZO za pitanja komunikacije o imunizaciji i problema opadanja stope vakcinisanih.

Farmaceutska industrija se bavi zarađivanjem novca, kao i IT industrija, ili bilo koja druga industrija.  Međutim, nema dokaza o  postojanju neke velike zavjere u više kompanija i zemalja da podmićuju ljekare i druge zdravstvene radnike, kako bi utjecali na to što misle i govore o vakcinama.

Postoji set zakonskih i etičkih okvira koji regulišu ovu oblast, sprječavaju zloupotrebe, monopol i neetičnu zaradu, ali istovremeno i obezbjeđuju visok nivo kvaliteta. O tome smo mnogo više govorili u tekstu Kvalitet vakcina: jesu li vakcine koje dolaze na naše tržište manje kvalitetne?

Ponekad ovi etički okviri podbace i takvi skandali podrivaju i zdravstvene sisteme i povjerenje u nauku i industriju lijekova. No, najviše manipulacija se događa u sivoj zoni industrije suplemenata, homeopatskih i naturopatskih pripravaka jer ta oblast ne podliježe strogoj regulaciji kao lijekovi i vakcine.

Da li su vakcine isplative za proizvodnju?

Drugim riječima, da li se farmaceutskoj industriji isplati da ih proizvodi? Očigledno da, dok vakcine još uvijek postoje. Međutim, proces razvijanja, proizvodnje i kontrole kvaliteta vakcine je izuzetno spor, zahtjevan i skup. Ulaganje u razvoj vakcina je farmaceutskoj industriji nekad “nužno zlo” jer ne mogu tako brzo vratiti uložena sredstva. Naravno, neke vakcine poput HPV vakcine su skupe po dozi, ali neke nisu.

“Farmakomafija”: zarada od vakcina

Prema blogu Sceptical Raptor, procjenjuje se da 2019. ukupna zarada farmaceutske industrije na vakcinama iznosi oko 40 milijardi dolara. To je tek oko 3.3% ukupne zarade ove industrije. Istovremeno, procjenjuje se da, kada od tih 40 milijardi oduzmemo različite troškove, poreze i sl. ukupna zarada od vakcine se svede na oko $2.2 milijarde (izvor: http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/the-myth-of-big-pharma-vaccine-profits-updated/ ).

Isti izvor pokazuje kako bi “farmakomafija” na jednom ozbiljnom slučaju komplikacija usljed morbila mogla zaraditi oko $56 000  (cijena formirana prema troškovima liječenja u SAD). Doza MMR vakcine košta oko $21. Suštinski, industriji lijekova bi više odgovoralo da ljudi dobiju ovu infekciju, zar ne? Doza MMR vakcine Priorix u Splitu košta 224 kn.  Teško je utvrditi koliko bi u naše regionu koštalo liječenje morbila i ozbiljnih komplikacija usljed morbila. Sigurno više nego doza vakcine.

Farmaceutske kompanije zaista dobro zarađuju, nekad i “guraju” svoje lijekove, ali zapravo ih gura naša taština. Profit od Viagre je mnogo veći od profita od MMR vakcina.

Zapravo termin farmakomafija je nešto što se češće javlja u teorijama zavjere i alternativi, nego što je to predmet racionalnog diskursa.