Američko pedijatrijsko društvo je sačinilo pregled iz kojeg se vidi koji to prijavljeni štetni događaji nakon vakcinacije mogu biti povezani (ali ne uvijek) sa vakcinama.

Novi pregled daje sažetak naučnih dokaza za i / ili protiv kauzalnih veza za 47 štetnih događaja nakon imunizacije (eng. Adverse Events Following Immunization, AEFI). Nalazi iz studije su predstavljeni na sastanku Pediatric Academic Society (PAS) 2019, održanoj krajem aprila 2019. u Baltimoreu.

Pregled je utvrdio da je za 12 od 47 proučavanih štetnih događaja i nuspojava uspostavljena uzročno-posljedična veza s barem jednom vakcinom koje se trenutno rutinski preporučuje u SAD-u.*

Štetni događaji nakon vakcinacije koji prema ovom pregledu mogu biti povezani sa samom vakcinacijom su:

1. anafilaktična reakcija, 

2. akutna i prolazna (ali ne i hronična) upala zglobova, 

3. deltoidni bursitis (nastaje samo kad se cijepivo daje na pogrešan način), 

4. diseminirana infekcija vodenim kozicama-varičelama (kod imunološki oslabljenih osoba, što su situacija kada je ta vakcina kontraindicirana), 

5. encefalitis (upala mozga), 

6. konvulzije zbog visoke temperature, 

7. Guillain-Barréov sindrom (akutna upala perifernih živaca, povezana samo sa nekim vakcinama protiv gripe)**, 

8. hepatitis (u imunokompromitiranih osoba kod kojih je vakcinisanje protiv varičela kontraindicirano)***, 

9. herpes zoster, 

10. trombocitopenična purpura (tačkasto krvarenje u koži zbog smanjenja broja trombocita), 

11. meningitis (upala moždanih ovojnica)****, 

12. sinkopa (iznenadan i najčešće kratkotrajan gubitak svijesti).

Navedene nuspojave su objektivno vrlo ili iznimno rijetke, te ne bi smjele služiti roditeljima kao argument za odgađanje ili odbijanje vakcine.

Komentari:

*Pregled se odnosi na područje SAD, i nisu sve vakcine sa našeg područja iste kao one u SAD, ali pregled možemo uzeti kao neku vrstu orijentira.

** Guillain-Barré sindrom (GBS) nakon vakcinacije je povezan samo sa nekim vakcinama protiv gripe, ne i sa vakcinama za djecu koje se daju kod nas. Međutim, čak su i ove vakcine minimalno povećavale incidenciju GBS. Više o GBS i vakcinama molimo da pročitate na našem članku o autoimunim bolestima i vakcinama.

*** Poznati su rijetki slučajevi hepatitisa/upale jetre po infekciji divljim varičela (varicella zoster) virusom. A kako vakcina sadrži atenuirani varicella virus, postoji teoretski biološki probabilitet da i vakcina može dovesti do hepatitisa ukoliko je primijenjena kod osoba kod koji je kontraindicirano korištenje “živih” vakcina. Kako bi se takvi veoma rijetki slučajevi spriječili, pacijent se procjenjuje i po pitanju imunokompetencije prije davanja atenuirane vakcine – te se ne primjenjuje na osobama koje nemaju očuvanu adekvatnu funkciju T i B limfocita. Ovo su rijetki slučajevi, recimo kod stečene imunodeficijencije ili kod korištenja imunosupresivnih terapija.

****meningitis nakon vakcinacije je jako rijedak, a nisu ni svi slučajevi meningitisa nakon vakcinacije povezani sa samom vakcinom. Prema radu objavljenom u Neurology, u periodu 1990.-2010. je u SAD zabilježeno 722 slučaja meningitisa nakon vakcinacije (MMR, Heamophilus influenza B hepatitis B, polio, DTP, DTaP, pneumokokalne vakcine), a zaključak da su tek neki slučajevi uzrokovani vakcinom.

Reference:

New research reviews the state of vaccine safety science, Neuroscience news, april 2019.

Kusne, S and Pappo, O and Manez, R and Pazin, G and Carpenter, B and Fung, JJ and Starzl, TE, Varicella-zoster virus hepatitis and a suggested management plan for prevention of VZV infection in adult liver transplant recipientsTransplantation, 60 (6). 619 – 621, 1995.

Sheikh, Zubeda, Abukwaik, W, Souayah, N, Meningitis after Vaccination in United States, a Report from the CDC/FDA Vaccine Adverse Event Reporting System [1990-2010], Neurology, 2012.