Koje znamo činjenice o vakcinama? Koliko su istražene i sigurne? Znate li da prođe oko 10 do 15 godina istraživanja prije nego što neka vakcina bude licencirana za upotrebu?

Kada spomenemo vakcine, prva asocijacija je zaštita zdravlja djece. Međutim, nekad zaboravimo da asu vakcine potrebne i odraslima. Neke vakcine nas štite skoro cijeli život, to su obično tzv. “žive vakcine“, ali neke ne sadrže umrtvljene uzročnike, nego samo neki njihov dio ili toksin. Takve vakcine imaju manje nuspojava, ali i imunitet koji pružaju nije cjeloživotni i trebamo ih obnoviti. Recimo, odrasli bi se svakih 10-tak godina trebali vakcinisati vakcinom protiv velikog kašlja, tetanusa i difterije, upravo zbog komponenti tetanusa i velikog kašlja.

Također, neki od nas nisu potpuno vakcinisani ili se uzročnici, poput uzročnika gripe, mijenjaju. Zato je potrebno provjeriti svoj vakcinalni status, a ako je nepoznat, uraditi titar antitijela i vakcinisati se. Preporučljivo je da se svake sezone vakcinišemo protiv gripe.

Istraživanje vakcina, njihovo ispitivanje i stvaranje su kompleksni procesi gdje ništa nije prepušteno slučaju. Najbolji dokaz da vakcine djeluje, je, nažalost, izbijanje epidemija onda kada se smanji obuhvat imunizacije 🙁

Još izvora za činjenice o vakcinama

Za još naučno baziranih informacija o vakcinama, istražite i stranicu Examinus i, ako imate pitanja i želite pratiti diskusije o vakcinama, uključite se i u regionalnu grupu Cijepljenje / Vakcinacija – grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice. Ovo su dobri izvori za činjenice o vakcinama, zasnovani na naučnim radovima i mišljenjima stručnjaka iz oblasti pedijatrije, imunologije i vakcinologije, a ne na rekla-kazala nepouzdanim informacijama.

Generalna sigurnost vakcina, ispitivanje i praćenje njihove sigurnosti

Zašto se trebamo vakcinisati? Jer vakcine djeluju i jer su sigurniji način postizanja otpornosti na neke bolesti.

Zašto vakcina protiv COVID-19, a ne lijek?

Teški metali u vakcinama i krvno-moždana barijera

Iskustvo roditelja s vakcinacijom-Goran Marković: “Nismo imali nedoumica”

Koronavirus, vakcine i pandemija: Kraj Igre, ili Rat Beskraja?

Kontraindikacije za vakcine: šta nisu kontraindikacije

Vakcine djeluju. Vaccines Work.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Scienceposjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.