Odnedavno su i kod nas počele priče o homeopatskim i naturopatskim vakcinama kao “zdravijoj alternativi” medicinski priznatim vakcinama. Dakle, vrijedno je postaviti pitanje da li ovakve vakcine mogu zamijeniti medicinski istražene vakcine i da li su homeopatske i naturopatske vakcine sigurnije.

Uvod: šta je naturopatija?

Naturopatija ne spada u priznate medicinske discipline. Naturopati su samoprozvani ljekari koji u svojoj praksi koriste samo prirodne pripravke. Generalno se protive svemu što nije “prirodno”, pa tako i vakcinama, pod izlikom da one sadrže neprirodne spojeve, koje a priori, bez dokaza, proglašavaju toksičnim.

Međutim, niz američkih naturopata naglašava važnost vakcinacije i to vakcinacije pravim vakcinama, a ne nekim zamjenama.

Međutim, zbog širenja dezinformacija o sastavu vakcina i zbog pogrešnih tumačenja sastava ovih preparata, roditelji su uplašeni i pokušavaju naći alternativu vakcinama. Između roditeljskog straha i pokušaja da zaštite djecu, otvara za prostor u kojem manevriraju mnogobrojni šarlatani. Jedna of frakcija šarlatana jesu i homeopate. Homeopatija je umjetnost davanja ničega i uvjeravanja pacijetna da je dobio nešto.

 

Šta je homeopatija?

Homeopatski pripravci se dobivaju metodom homeopatskog razrjeđivanja – napravi se rastvor, pa se oda kap tog rastvora stavi u bočicu sa vodom, pa se onda kap tog rastvora stavi u drugu bočica, pa kap toga u treću. Nakon niza takvih razrjeđivanja, dobija se preparat koji daj bože, sadrži dvije-tri molekule aktivne supstance.

Prema homeopatskim metodama, dobijete rastvor  1/1 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 ( 10^-30). Uglavnom, homeopatija je je slučaj “nema lijeka u mom lijeku”.

Osim što prodaju šećerne tabletice i pripravke razrijeđene do te mjere da u vodi koja služi kao “rastvarač” više nema aktivne supstance, homeopati se bave i proizvodnjom homeopatskih vakcina. Ove vakcine prolaze iste stepene razrjeđenja kao i homeopatski pripravci.

To znači da u krajnjem produktu praktično nema više početne komponente, koju homeopate nazivaju nozod (eng. nosode) a koja se dobiva iz tkiva, sekreta ili eskreta  (izlučevine) oboljelog – iz fecesa, sline, urina, gnoja, krvi ili mrtvih tkiva (odnosno, tkiva mrtvih).

Da – moguće je da se homeopatske “vakcine” spravljaju od tkiva preminulih osoba.

 

Nozod: vakcina bez vakcine

Nozod za bjesnilo se pravi od sline bijesnog psa. Dakle, za razliku od verifikovane medicine, gdje se uzročnik izolira, kultivira, atenuira ili se analizira njegova struktura, pa se se onda bira dio strukture koji bi mogao izazvati imunološki odgovor, homeopati se igraju vještica. Homeopatske “vakcine” ne povećavaju nivo antitijela, ne stvaraju imunitet…ne rade ništa.

Homeopate i slični šarlatani reklamiraju nozod vakcine kao “zelene” “prirodne” i kao alternativu standardnim vakcinama. Također, isti tvrde kako je imunititet stečen standardnim vakcinama tek privremen, a da je imunitet “izazvan” homeopatskim vakcinama trajan. Zamislite da li možete steći imunitet nečim što se sastoji samo od vode? Ne, to je obmanjujuća tvrdnja!

Homeopatske vakcine ne povećavaju nivo specifičnih antitijela i ne štite nas od bolesti, a mogu biti  opasne, pogotovo ako se daju nestručno.

 

Zaključak:

Homeopatske vakcine su obmana i ne predstavljaju nikakvu alternativu propisanim vakcinama. Treba napomenuti da standarne vakcine prolaze nekoliko nivoa kontrole, dok niko ne kontroliše homeopatske pripravke i ovakve vakcine. Ukoliko serijska razrjeđenja, taj osnovni postulat homeopatije, nisu urađena do tačke kada više aktivne tvari nema u preparatu, postoji čak i mogućnost zaraze od ovih preparata. Postoje nozodi za hepatitis B i C, i samo serijska razrjeđenja zapravo sprečavaju zarazu od ovih preparata.

Jedino vakcine ovlaštenih proizvođača, date u pedijatrijskoj ordinaciji, pod nadzorom pedijatra i osoblja koje je ovlašteno da daje vakcine, imaju vrijednost.

Još više o ovom trendu možete pročitati na linku ovdje.