Šta kao je dijete iz nekog razloga primilo ono što zovemo “nulta doza MMR vakcine” s devet mjeseci? Da li treba onda primiti obje normalne doze ove vakcine koje idu s 12 mjeseci i 6 godina?

Kada se javi epidemija morbila, preporuka je vakcinisati vakcinom MMR djecu koja imaju oko 9 mjeseci – jer tada popušta imunitet na morbile koji su dobili od majke. Ovo je protuepidemijska mjera.

Ova doza MMR (MRP) vakcine se računa kao nulta doza MMR vakcine. Djeca koja su primila vakcinu u sklopu mjera, s manje od 12 mjeseci, trebaju primiti obje doze MMR vakcine – prvu s navršenih godinu dana i drugu pred polazak u školu. Prvu dozu trebaju primiti najmanje tri mjeseca nakon primanja nulte doza (one koja se “ne računa”).

Izvor za ovu konstataciju bio je: Protokol nadoknadnog cijepljenja Hrvatske (HZJZ), ali ta mjera važi i za BiH.

O nadoknadi MMR vakcine uopšte više pročitajte ovdje.

Morbili nisu bezopasna “dječija” bolest – imaju relativno visok nivo komplikacija i slabe imuni sistem.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka ,,Nauka i svijet”, autor bloga Quantum of Science.

Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo ,,Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad TanovićTekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.