Velika studija bolesti COVID-19 nakon vakcinacije i revakcinacije (primanje bustera), objavljena u Journal of the American Medical Association/JAMA (1) izvještava o iznenađujuće niskoj incidenciji, posebno kod osoba mlađih od 65 godina bez visokorizičnih stanja.

Studija je pratila osobe vakcinisane Moderna, Pfizer i AstraZenecom vakcinama protiv COVID-19. Radi se o retrospektivnoj kohortnoj studiji odraslih koji primaju medicinsku njegu u ustanovama Veterans Health Administration diljem SAD-a, a koji su primili primarnu seriju ovih vakcina plus 1 booster protiv SARS-CoV-2, koja je provedena od 1. jula 2021. do 30. maja 2022. Analitičku kohortu činilo je 1 610 719 sudionika. Studija je objavljena 26. septembra 2022.

Zaključci: JAMA studija

Hospitalizacije zbog bolesti COVID-19 među pojedincima koji su primili vakcine i boostere dogodile su se gotovo isključivo među visokorizičnim pacijentima, uključujući starije odrasle osobe i odrasle osobe svih dobi s određenim komorbiditetima ili imunokompromitirajućim stanjima.

Ova retrospektivna studija na 1,6 miliona pacijenata u ustanovama Veterans Health Administration, najvećem integrisanom zdravstvenom sistemu u SAD-u, otkrila je da je učestalost novih slučajeva tokom vremena i hospitalizacija zbog upale pluća ili smrti uzrokovane COVID-19 bila 8,9 na 10 000 osoba koje su vakcinisane i primile booster. Učestalost za vakcinisane i revakcinisane starije odrasle osobe s komorbidnim ili imunokompromitirajućim stanjima bila je deseterostruko veća, ali još uvijek je to bila relativno niska stopa pojave loših ishoda.

„Ovo je izvanredna, dobra vijest o snazi ​​i efikasnosti primanja bustera vakcina protiv COVID-19 za sve skupine”, rekla je koautorica rada Dawn Bravata, koautorica istraživanja u studiji. „Sa snagom podataka iz sistema VA (Veterans Affairs), imali smo tako potpune informacije o velikom broju pacijenata, uključujući mnoge koji su stariji i oni koji imaju komorbiditete ili su imunokompromitirani, da smo mogli temeljito ispitati ovo pitanje.

„Ovi rezultati, iz razdoblja prevlasti delte i omikrona, trebali bi potaknuti ljude da se vakcinišu i uzmu boostere”, rekao je dr. Bravata, koji je također profesor medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Indiana.

Kako bi se izbjegla pogrešna klasifikacija smrti ili drugih ozbiljnih ishoda uzrokovanih COVID-om, a ne drugim zdravstvenim problemima, autori studije rigorozno su procijenili medicinsku dokumentaciju pacijenata za proboj COVID-19, COVID-19 upalu pluća i smrt, za razliku od jednostavnog razmatranja svih hospitalizacija među pacijentima s pozitivnim laboratorijskim testom na COVID-19.

Ova JAMA studija je još jedna u nizu dokaza o efikasnosti bustera/revakcinacija. Oni nas možda neće zaštiti od infekcije, ali znatno smanjuju kritične posljedice i teške oblike bolesti.

Studija je rađena prije pojave mRNA vakcina ažuriranih na novije varijante virusa SARS-CoV-2.

Pročitajte još:

Vakcine ne moraju biti savršene i davati se u 1 dozi te djelovati doživotno da bi „radile posao“

Efikasnost „buster” doza

Reference:

  1. Kelly JD, Leonard S, Hoggatt KJ, et al. Incidence of Severe COVID-19 Illness Following Vaccination and Booster With BNT162b2, mRNA-1273, and Ad26.COV2.S Vaccines. JAMA. Published online September 26, 2022. doi:10.1001/jama.2022.17985
  2. Urađeno i dopunjeno prema EurekaAlert! https://www.eurekalert.org/news-releases/966997