Kolika je efikasnost „buster” doza (treća doza, eng. booster) vakcina protiv COVID-19? Da li reduciraju rizik od inficiranja i teških ishoda? Da – to pokazuje niz ozbiljnih studija.

Prema nekim ranim procjenama, treća doza Pfizer i Moderna vakcina podiže efikasnost zaštite od infekcije omikron varijantom virusa na 70% do 75%. Više o efikasnosti vakcina na omikron varijantu možete pronaći ovdje. Nauka nam govori da treba primiti treću dozu, pogotovo u valu pandemije kojim dominira omikron varijanta. Rezultati vrlo jasno pokazuju da „buster” doza značajno pomaže protiv omikrona i da podiže zaštitu protiv teških oblika bolesti, ali i protiv infekcije.

Nekoliko studija pokazuju efikasnost treće doze

Studija američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u kojoj  je praćeno oko 400-000 osoba, pokazala je da nevakcinisani imaju 83 puta veći rizik da će biti hospitalizirani nego oni koji su primili dvije doze vakcine i  „buster”.

Studija u časopisu Nature Medicine, objavljena krajem januara 2022. godine, zaključuje da hibridni imunitet dobijen infekcijom SARS-CoV-2 i vakcinacijom ili imunizacija s tri doze vakcine mogu inducirati visokokvalitetna antitijela sa superiornim kapacitetom neutralizacije protiv varijanti koje izazivaju zabrinutost (VoC), uključujući omikron.

Podaci sajta Our World in Data pokazuju da osobe vakcinisane „busterom” imaju manji  rizik od smrtnog ishoda u poređenju sa nevakcinisanima i onima koji su primili dvije doze:

Još studija

Kalifornijska studija, postavljena na Lancet preprints u januaru 2022. (dakle, nije još objavljena i recenzirana), istraživala je efikasnost treće doze Pfizer/BioNTech Comirnaty vakcine. Zaključak ove studije je da efikasnost ove vakcine ostaje visoka (≥89%) u zaštiti od hospitalizacija povezanih s omikronom do četiri mjeseca nakon treće doze.

Studija iz Katara, postavljena na preprint platformi medRxiv, pratila je više od 400.000 ljudi vakcinisanih sa dvije i sa tri doze Pfizer Comirnaty (BNT162b2) ili Moderna Spikevax (mRNA-1273) vakcine  i uočeno je da  vakcinisani s tri doze manje obolijevaju od COVID-19.

Preprint studija efikasnosti dvije i tri doze, provedena među štićenicima kalifornijskog Kaiser Permanente konzorcija, također je pokazala poboljšanu zaštitu od infekcije i hospitalizacije nakon tri  doze, u odnosu na dvije doze. Dvije doze Pfizera su pružale samo oko 30% zaštite od infekcije, a tri doze su pružale 62.5% zaštite.

Treba naglasiti da je među štićenicima Kaisera koji su učestvovali u studiji bilo i imunokompromitovanih osoba, a štićenici imaju niži „fitnes” (opšte stanje organizma) u odnosu na opštu populaciju, što znači da je moguće da je zaštita koju treća doza pruža i viša.

Kohortna studija provedena u Škotskoj (preprint) također je pokazala da treća doza pruža bolju zaštitu od simptomatske bolesti, ali i same infekcije.

Prema preprint retrospektivnoj kohortnoj studiji iz Danske, Pfizer „buster” je podigao efikasnost vakcina protiv omikron varijante na 70.4%.

U Tehničkom brifingu 34 Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UK Health Security Agency – UKHSA) iz januara 2022, u poglavlju o efikasnosti vakcina (Figura 11), jasno se pokazuje i efikasnost ,,bustera” mRNA vakcina (Pfizer ili Moderna) nakon dvije doze AstraZeneca vakcine, kako protiv delta varijante, tako i protiv omikrona:

Izvorr: UKHSA

Ove studije i mnoge druge podatke moguće je pronaći na Results of COVID-19 Vaccine Effectiveness Studies: An Ongoing Systematic Review Weekly Summary Tables na kojem kojem zajednički rade WHO i International Vaccine Access Center, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Radi se o sistematskom praćenju efektivnosti  vakcina protiv COVID-19 koje provode ove dvije institucije.

Šta još znamo?

Ono što još nije poznato je to koliko traje zaštita. Postoje indikacije da se 4 mjeseca nakon primanje ove doze zaštita od infekcije smanjuje, zaključak je studije CDC-a. Novo istraživanje Centra za kontrolu bolesti (izvor Vancouver Sun) potvrđuje da je treća doza vakcina protiv COVID-19 učinkovitija od dvije, ali otkriva da njena učinkovitost pada u četvrtom mjesecu nakon primanja dopunske doze.

Nalazi pokazuju da efikasnost vakcine ostaje visoka nakon dvije doze, ali je veća nakon tri. U prva dva mjeseca nakon treće doze, efikasnost bila je 87% od infekcije, odnosno 91 % zaštite od hospitalizacije zbog COVID-a. Do trećeg mjeseca te su brojke pale na 66% i 78%. No, 78% zaštite od hospitalizacije je zaista dobra zaštita.

Mnogi se pitaju da li će za održavanje zaštite trebati neprestano, svakih 3 do 6 mjeseci, primati “buster”. Istina je da u ovom trenutku to niko ne zna, ali znamo da to nije bio slučaj ni za jednu vakcinu do sada. Značajan broj vakcina (npr. primovakcinacija s DTaP, HepB) se prima u tri doze.

Vakcinu protiv gripe možemo primiti svake godine, jer se ona ažurira prema tome koji su sojevi najrašireniji u određenoj sezoni. Moguće je da će i vakcina protiv COVID-19 biti ponuđena jednom godišnje, ali je teško predvidjeti da li će tako i biti.

Najbitniji zaključak je da za sada viđamo manje vakcinisanih među hospitaliziranima, na intenzivnoj njezi i među smrtnim slučajevima.

Rezultati neutralizacijskih testova govore da su busteri bolja zaštita od omikron varijante

Neutralizacijski testovi su drukčija vrsta istraživanja od epidemioloških studija efektivnosti vakcina/cjepiva. Tu se ne prate klinički ishodi infekcije, nego se testiraju antitijela iz krvi (seruma). Serumi vakcinisanih, boosteriranih, ili onih koji su preboljeli COVID-19 su pomiješana s omikron virusom ili drugim varijantama, a onda se testirano da li se virus replicira. Te studije su pokazale sljedeće:

1. antitijela slabije neutraliziraju omikron od drugih varijanti. Pad te efikasnosti je oko 10 puta;

2. serumi osoba koje su vakcinisane s dvije doze djeluju puno bolje od onih koji su dobili samo jednu dozu – njihova antitijela ne čine praktično ništa protiv omikrona;

3. osobe koje su dobile buster imaju najvišu razinu antitijela koja neutraliziraju omikron (Figure 3 na ovom linku).

Booster doze jesu efikasne.

Sadržaj je kreiran u okviru saradnje #NaukaGovori Društva “Nauka i svijet” i platforme Raskrinkavanje.ba/UG Zašto ne?

Napisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar i komunikator, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

Reference:

1. Wratil, P.R., Stern, M., Priller, A. et al. Three exposures to the spike protein of SARS-CoV-2 by either infection or vaccination elicit superior neutralizing immunity to all variants of concern. Nat Med (2022)

2. Tartof, Sara Y. and Slezak, Jeff M. and Puzniak, Laura and Hong, Vennis and Xie, Fagen and Ackerson, Bradley K. and Valluri, Srinivas R. and Jodar, Luis and McLaughlin, John M., BNT162b2 (Pfizer–Biontech) mRNA COVID-19 Vaccine Against Omicron-Related Hospital and Emergency Department Admission in a Large US Health System: A Test-Negative Design. Lancet preprints

3. Laith J. Abu-Raddad et al.Effectiveness of BNT162b2 and mRNA-1273 COVID-19 boosters against SARS-CoV-2 Omicron (B.1.1.529) infection in Qatar. medRxiv (2022)

4. Hung Fu Tseng et al. Effectiveness of mRNA-1273 against SARS-CoV-2 omicron and delta variants. medRxiv (2022)

5. Hansen et l. Vaccine effectiveness against SARS-CoV-2 infection with the Omicron or Delta variants following a two-dose or booster BNT162b2 or mRNA-1273 vaccination series: A Danish cohort study. medRxiv (2021).

6. Evidence that heterologous and booster vaccination may provide improved protection against the Omicron variant prema Science Alert

Nauka govori