Da li je vježbanje ok nakon vakcinacije/cijepljenja protiv COVID-19? Možda se neki od vas koji rekreativno trenirate, bavite se sportom, idete u teretanu i trčite pitate – da li se smijete baviti ovim aktivnostima nakon što ste primili COVID-19 vakcinu/cjepivo? Fizička aktivnost se uglavnom može nastaviti nakon vakcinacije, ali sve ovisi o tome kako se vi osjećate.

Profesionalno ili rekreativno bavljenje nekim sportom nije kontraindikacija za vakcinaciju. Dapače – sportistima koji se najtječu je preporučljivo primiti COVID-19 vakcine jer dolaze dosta u kontakt s drugim ljudima na terenu, i zbog putovanja.

Što se tiče vježbanja i fizičke aktivnosti nakon primanja vakcina protiv COVID-19, to ovisi o tome kako se vi osjećate – imate li nuspojave poput malaksalosti i bolova u mišićima i zglobovima ili ne. Nuspojave nastupaju obično oko 10-tak sati nakon primanje vakcine, ali neke osobe nemaju naročite nuspojave.

Česte nuspojave nakon COVID-19 vakcinacije uključuju:

-bol, crvenilo i oteklina na mjestu uboda
-umor
-glavobolju
-bol u mišićima i zglobovima
-zimicu/vrućicu
-mučninu, malaksalost, pospanost.

Ukoliko vam vaše tijelo ,,govori” na neki način da se nakon vakcinacije ne osjećate dovoljno fit za vježbu – onda nemojte vježbati.

Obično je savjet da se ipak malo miruje nakon vakcinacije prvi dan, ali ako se vi osjećate dovoljno dobro – onda možete vježbati.

Slično je i a djecu nakon primanja dječijih vakcina – igra, fizička aktivnost, trening nisu zabranjeni.

Trebate znati kako vježbanje može pogoršati nuspojave kao što je umor ili groznica. Međutim, ne postoje veći rizici povezani s vježbanjem nakon primanje vakcine/cjepiva nego s vježbanjem prije primanja vakcine.

Čak postoje dokazi da vježbanje može poboljšati djelovanje vakcina.

Pročitajte još: Healthline – Exercise After the COVID Vaccine: Are There Risks?

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.

vježbanje, fizička aktivnost, sport