Da li nas morbili štite od kancera? Kratko i jasno: ne.

“Ali postoji studija koja je to dokazala!” Da, studija postoji, ali nije ništa dokazala.

Ta tvrdnja da je dobro preboljeti morbile jer nas infekcija morbilima i uopšte prebolijevanje febrilnih bolesti, štiti od raka kasnije – ne stoji. Oni koji to tvrde, govore i da smo “bezazlene dječije bolesti” zamijenili opasnijim bolestima, poput raka, ali to nije tako.

Zapravo, morbili nas sedmicama čine podložnijim bakterijskim infekcijama, jer resetuju imunološki odgovor, stanice ovog sistema su malo „zbunjene“ i onda opasni patogeni mogu da se provuku i izazovu infekcije.

Porijeklo tvrdnje

Ova  tvrdnja  o morbilima temelji se na jednom članku, koji teško možemo nazvati studijom, iz 1988. godine, objavljenom u Medical Hypotheses. Dakle u časopisu u kojem se raspravlja o hipotezama, a ne o čvrstim dokazima. Do dan-danas – a dakle, prošlo je preko 20 godina od objavljivanja – ova hipoteza nije dokazana niti je rad repliciran.

Ovdje se iznosi zapažanje zasnovano na upitniku koji davali praktičari antropozofije u Švajcarskoj, a u kojem je navodno utvrđeno da je broj febrilnih bolesti (npr. morbili, zaušnjaci, rubeola, varicella, pertusis itd.) obrnuto proporcionalan riziku obolijevanja od raka dojke.

Nisu konsultovane medicinske istorije ispitanika, niti je pokazano da oni koji su preboljeli rubeolu, zaušnjake, morbile ili drugu infektivnu bolest praćenu febrilnošću, nisu poslije oboljeli od raka. Nije urađeno ništa da se ispita eventualni mehanizam zašto bi febrilnost mogla smanjiti incidenciju obolijevanja od raka dojke.

Antropozofska studija

Za početak, antropozofska medicina nije medicina nego alternativna praksa koja se temelji na okultnom, na misticizmu, a promoviše i rasizam, homeopatiju i sl.

Rudolf Steiner, mistik i pseudofilozof iz 19. vijeka bio je osnivač antropozofije, a  govorio kako su crnci glupi jer im organizam više energije utroši na sintezu pigmenta kože nego na rad nervnih stanica, da  je spol djeteta određen poravnavanjem zvijezda u trenutku začeća, da srce zapravo ne pumpa krv, već da krv cirkulira kroz vlastiti “biološki momentum”. Također, govorio je i kako će usjevi bolje rasti ako se u zemlju ukopa mjehur jelena napunjena hajdučkom travom.

Dakle, ništa što dolazi od antropozofskih krugova ne treba smatrati naukom. Sami pripadnici ovoga kulta ne priznaju vakcine kao efikasno sredstvo zaštite i upravo u školama, koje su nastale pod okriljem ovog kulta (Waldorf) djeca nisu vakcinisana i – izbijaju epidemije.

Ovo zapravo nije bila naučna studija. Bio je to samo pregled antropozofskih praktičara sa pristranošću posmatranja koju bismo očekivali. Tj. to je fenomen „što je babi milo, to joj se i snilo“. Radi se o pristrasnim premisima i traženju bilo kakvog dokaza da se potvrdi ta premisa.

Zaključak

Molimo vas, nemojte vjerovati glasovima koji vam govore kako postoji vrlo tanka i nedostatna veza između prebolijevanja potencijalno opasne i komplikacijama sklone febrilne infekcije samo zarad puste nade da ta infekcija štiti od samo jedne vrste tumora.

Tumori su kompleksne bolesti koje imaju različitu etiologiju i praktično ne samo da svaki tip tumora različit, nego i isti tip kod različitih pacijenata ima razlike.

Smrtnost od morbila

Morbili nikad kroz istoriju nisu bile tek “bezazlena dječija bolest”. U knjizi prof. dr. Koste Todorovića, “Akutne infektivne bolesti” iz 1962. nalazimo ovaj podatak:

Vakcinacija je najbolji način da zaštitite sebe i svoju djecu.

U posebnom tekstu govorimo o tome da li morbili mogu izliječiti neke bolesti, uključujući i kancer, kao drugi dio odgovora na tvrdnju da su djeca bila zdravija dok su obolijevala od morbila.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” – autor na Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.